szerző:
MTI / hvg.hu

Az Állami Számvevőszéknek sem adta ki a gazdálkodási tevékenységére vonatkozó dokumentumokat az Emmihez tartozó Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. Az ÁSZ feljelentette a céget.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ügyészséghez fordult, mert nem lehetett végrehajtani az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. számvevőszéki ellenőrzését, ugyanis a cég nem bocsátotta rendelkezésre a szükséges dokumentumokat.

Az ÁSZ szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: törvényi felhatalmazás alapján ellenőrzik az állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységét, valamint ezeknek a kormányzati szektor hiányára és adósságállományára gyakorolt hatását.

Közölték: az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. 2011 és 2014 közötti vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenysége számvevőszéki ellenőrzéséhez szükséges dokumentumokat nem bocsátotta az ÁSZ rendelkezésére a cég. Az ellenőrzést ezért nem tudták végrehajtani, annak kérdéseit nem lehetett megválaszolni a dokumentumok hiánya miatt. Az ÁSZ feljelentést tett az ügyészségen.

Mint írták, a korábban zánkai, jelenleg budapesti székhelyű Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. alaptevékenységébe az ifjúsági turizmus, az oktatás, szabadidős, egészségturisztikai-rehabilitációs, sport- és rekreációs programokhoz, valamint szakképzéshez és felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatások tartoztak.

A tulajdonosi jogok gyakorlását az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter látta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján, majd 2012. április 1-jétől a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2014. október 28-tól pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma vált a tulajdonosi jog gyakorlójává – olvasható a közleményben.

A 444.hu még tavaly júniusban írt arról, hogy az eredetileg a zánkai úttörőtábort kezelő Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft., amely előbb a közigazgatási minisztérium, majd az Emmi cége volt, 2013-ban 3 milliárd forintnyi EU-s pénzt kapott egy „Ifjúság.hu – a sikeres nemzedékért: Átfogó ifjúsági szolgáltatásfejlesztés a köznevelésben tanuló diákok esélyegyenlőségének növelése érdekében” című projektre. A kft. akkori vezetője Siklódi László Levente volt fidelitasos, illetve volt veszprémi fideszes önkormányzati képviselő, akinek jó kapcsolatai voltak a szintén a veszprémi Fidelitasból induló Mihálovics Péterrel, aki az Új Nemzedék Jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztosi széket is kapta.

A lap azt írta, a 3 milliárdnyi projektpénzből meglepően sokat költöttek kommunikációs kampányra a Szijjártó Péter régi barátja, Kuna Tibor által vezetett Young and Partnersnél, de más fideszes kötődésű cégeket is megbíztak különböző zsíros üzletekkel.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!