szerző:
hvg.hu

Úgy költhetne szinte bármire szinte bármennyi pénzt a kormány, hogy arról igazából a kormányfő döntene, a parlament jóváhagyása sem kell, a vétójoggal rendelkező testületet is kizárnák, és elég lenne először csak eldönteni, mit akar a kormány, a pénzt elég lenne később valahogyan előteremteni.

A héten gyorsan végigtolták a kormánypártok a parlamenten azt a törvényt, amelynek lényege, hogy közpénzeket a nyilvánosság kizárásával lehet ide-oda pakolgatni a jegybanki alapítványoknál, illetve azok által létrehozott cégeknél, meg a Magyar Postánál. A közpénz elveszíti közpénz jellegét, ha alapítványba kerül – valahogy így okfejtett Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető.

De a parlament előtt van egy másik, a követhetőség szempontjából visszalépésnek tekinthető javaslat. Lázár János miniszter nyújtotta be azt a javaslatot, amelynek értelmében voltaképpen a parlament jóváhagyása, a Költségvetési Tanács áldása sem kell, a nyilvános vitát is meg lehet spórolni százmilliók, milliárdok ide-oda pakolásakor. Sőt, gondoskodni sem kell arról, hogy legyen pénz arra, amit a kormány végre akar hajtani vagy hajtatni, elég később valahonnan előteremteni a pénzt.

A kormány bármilyen kormányhatározattal, rendelettel forrást biztosíthat bármilyen cél érdekében, a hatályban lévő költségvetési törvény módosítása nélkül, vagyis nem kell a parlament elé vinni az ügyet (nincs parlamenti vita), nincs beszámolási kötelezettsége a kormánynak – foglalja össze a módosítás lényegét a Portfolio.hu.

Igazából kormányülést sem kell összehívni arra, hogy valamire pénzt fordítson a kormány, végül is a miniszterelnök kezébe kerül a költségvetési előirányzatok és kötelezettségvállalások ügye, megvalósulna költségvetési ügyekben a rendeleti kormányzás – ami nagyon szokatlan lépés lenne. Ráadásul a napi.hu információi szerint a költségvetésért felelős minisztériumban, a Varga Mihály vezette nemzetgazdasági tárcánál nem lelkesednek azért az ötletért, amely, az értesülés szerint, a fejük felett született meg.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!