szerző:
MTI/hvg.hu

20 000 000 000 000 forint vagyona van az IKEA alapítójának, a fogához veri a garast, minden ruháját bolhapiacon vette.

Használtcikk-piacokon vásárol magának ruhákat, hogy takarékoskodjon Ingvar Kamprad, az IKEA lakberendezési áruházlánc alapítója, erről maga a világ egyik leggazdagabb embere beszélt egy dokumentumfilmben.

A 90 éves svéd mágnásról közismert, hogy fogához veri a garast, ezen tulajdonsága segítette őt abban, hogy az IKEA a világ egyik legnagyobb áruházi láncává váljon.

A ruházkodáson spóroló mágnás, Ingvar Kampard
©

"Azt hiszem, semmi olyat nem hordok, amit nem bolhapiacon vettem volna. Ez azt jelenti, hogy jó példát akarok mutatni" – mondta a TV4 svéd televízió forgatócsoportjának. A takarékosság benne van Smaland természetében – fűzte hozzá Kamprad a dél-svédországi mezőgazdasági térségre utalva, ahol született.

Ingvar Kampard, Ikea-vezér
©

Kamprad vagyona a becslések szerint több mint 65 milliárd euróra (úgy 20 ezer milliárd forintra) rúg minapi svéd sajtójelentések szerint. (Ez a teljes magyar gazdaság egész éves teljesítményének durván kétharmada.) Nehéz azonban megbecsülni, mi van a mágnás és mi gyermekei tulajdonában, mi tartozik a családi alapítványhoz, amely egy európai adóparadicsomban, Lichtensteinben van bejegyezve. A Forbes magazin 2006-ban Európa negyedik leggazdagabb személyeként mutatta be Kampradot.

Szintén ő
©

Szerény életmódja ellenére két éve például 53 millió koronát (közel 1,8 milliárd forintot) adományozott szülővárosa, Agunnaryd fejlesztésére, amelyet vidékfejlesztésre és munkalehetőségek teremtésére fordítanak a térségben.

Kamprad 2014-be költözött vissza Svédországba negyvenévnyi dániai és svájci tartózkodás után. A minden idők legjobb svéd vállalkozójává választott Kamprad akkor jelentette be, hogy lemond az áruházlánc vezetéséről fia, Matthias Kamprad javára.

Az IKEA mozaikszó az Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd szókapcsolat kezdőbetűiből áll, amelynek utolsó két szava az üzletember szülővárosára, illetve arra a város közelében fekvő farmra utal, ahol a dinasztiaalapító felnőtt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!