szerző:
MTI

A nemzeti otthontremtési közösségekkel az MSZP szerint egész konkrétan egy vállalkozó nyerhet igazán nagyot, ugyanis az ő két cége felel csak meg a törvényi kiírásnak.

A Magyar Szocialista Párt véleménye szerint a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló javaslat nem a családokat, hanem csak egy embert, Nyéki Zoltán vállalkozót és annak két cégét támogatja.

Szakács László csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy Nyéki Zoltán már 2001-ben megjelent nyilatkozataiban is beszélt arról, hogy szeretné, ha létrehoznának egy ilyen konstrukciót, amihez állami támogatás is járna.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a fogyasztóvédelmi törvény alapján 2012-ben felfüggesztették a fogyasztói közösségeket, 2014-ben pedig megtiltották, hogy továbbiakat hozzanak létre. Most viszont azokat a cégeket részesítik előnyben, amelyek ezekről a fogyasztói közösségekről adatokat szolgáltattak és legalább ezer lakást értékesítettek ilyen módon - emelte ki. 

Hozzátette: összesen hét olyan cég van, amelyik korábban fogyasztási közösségeket tartott fent és adatokat is szolgáltatott azokról, de ezek közül csak kettő, a Nyéki Zoltán birtokában lévő Carion Zrt. és a Poligrupo Hungária Zrt. értékesített ilyen módon több mint ezer lakást.

Szakács László arra is kitért, hogy a törvény szerint csak egyetlen garanciája van annak, hogy a pénz nem tűnik el, a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank, amelynek "az orra előtt" tüntettek el 220 milliárd forintot a Quaestor-ügy során.

Az Együtt azt közölte, ez a javaslat a "mutyigyár" újabb húzása, és ők is arra hívták fel a figyelmet, hogy a megalakulást követő két évben csak az a cég jogosult állami kedvezmény igénybevételére, amelyik előzőleg épített, vagy eladott 1000 darab lakást, és jelentett a fogyasztóvédelemnek. Szerintük is csak 1-2 cég fog megfelelni a követelményeknek, azok pedig, amelyek nem kapnak majd állami támogatást, versenyképtelenek lesznek a piacon.

A ma működő lakástakarékpénztárak szerintük szintén versenyhátrányba kerülnek, mert a nokosok négyszer annyi állami támogatást fognak kapni, mint a lakástakarékpénztárasok. "Szóval mindenki versenyhátrányba fog kerülni, kivétel a feltételeknek megfelelően átalakítható, már működő cégek" - foglalták össze. 

"Így működik a Fidesz gazdaságpolitikája a gyakorlatban: államkapitalizmus, ami az államnak kedves embereknek nyújt durva piaci kizárólagosságot és persze milliárdokat, kizárva mindenki mást. Az, hogy valaki jól teljesít, vagy sem, az nem számít. Csak a kapcsolat" - írta az Együtt, amely szintén sérelmezte azt is, hogy a felügyelő és engedélyező hatóság Matolcsy jegybankja.  

A kivételes eljárásban tárgyalt javaslatban a törvényalkotási bizottságban szerdán az ellenzék többek között azt is kifogásolta, hogy a befizetéseket nem biztosítja az országos betétbiztosítási alap. A javaslatról már ma tárgyal és szavaz is a parlament.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!