szerző:
hvg.hu

A minimálbér emelése nincs napirenden.

„Érzésem szerint az egyik autóipari cég befektetésétől ezért estünk el” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, amikor a Figyelő hetilapban arról kérdezték, hogy mondjon közelmúltbeli példát arra, amikor a munkaerőhiány miatt esett el az ország bizonyos lehetőségektől.

Varga Mihály azt mondja, hogy a minimálbér drasztikusabb, kétszámjegyű emelése nem járható út a probléma megoldására. Ez ugyanis – mint magyarázza – a svéd példa, de Svédországban a munkaerő hatékonysága világszínvonalú, nálunk pedig csak fele a hollandnak.

Amíg ez nem javul, államilag nem lehet kikényszeríteni a bérfelzárkózást

– mondja.

A radikális béremelkedés azonban mégis be fog indulni, a munkaerőhiány következtében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!