szerző:
hvg.hu

Egy friss kormányhatározat már most arról szól, hogy Nagy-Britannia EU-ból kiválása esetén Magyarországra hoznának egy nemzetközi ügynökséget.

Nagy-Britannia EU-ból való kilépése estén Londonból Budapestre hozná a magyar kormány az Európai Gyógyszerügynökség székhelyét – írja a Napi.hu a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján.

Eszerint a Brexit valóra válása esetén a magyar kormány Budapestre szeretné hozatni az Európai Gyógyszerügynökség székhelyét Londonból, a kormány pedig a háttérben már most lobbizhat, ugyanis több érintett miniszter a tárgyalások azonnali megkezdésére kapott felhatalmazást, amint a téma hivatalosan is napirendre kerül.

A döntés természetesen költségeket is jelent a magyar adófizetőknek, hisz a kormányhatározat utal arra, hogy akár az elhelyezésben is vállalná a terheket a kormány. Ugyanakkor egy fontos európai ügynökség Magyarországra csábítása presztízskérdés a kormánynak, de jelentős gazdasági és informális haszna is lehet.

Az Európai Gyógyszerügynökség végzi egyébként a gyógyszerek európai szintű forgalomba hozatali engedélyezését, felelős a kontinentális gyógyszerbiztonságért, de a kutatás-fejlesztés területén is aktív.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!