szerző:
hvg.hu

Nem zavarta a FIFA döntéshozóit a nagy klubok kritikája, minden eddiginél több csapatot engednek ki a vb-re. Hígulás jön, vagy hatalmas üzlet?

Nem sokáig rágódtak a FIFA döntéshozói a világbajnokságok átalakításának tervén: a délelőtt elkezdett ülésükön percek alatt meghozták a határozatot, 2026-tól már 48 csapatos lesz a vb.

A válogatottakat 16, háromcsapatos csoportba osztják be. Mind a 16-ból az első két helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. Ez azt jelenti, hogy a mostani 64 helyett 80 meccset láthatunk, de a döntő résztvevőinek így is csak hét meccset kell játszaniuk.

A FIFA logikája egyszerű: minél több a résztvevő, annál több meccset játszanak, így annál több lesz a bevétel is. A saját kutatásuk szerint 6,06 milliárd euró bevételt várnak, ami 597 millió eurós növekedés ahhoz képest, mint ha csak 32 csapat játszaná a vb-t.

Az ellenérvek is egyértelműek voltak: a kluboknak nem tetszett az ötlet, hogy a játékosaik extrémen leterheltek maradnak, ráadásul több mint egy hónapig lefoglalja őket a válogatott. A FIFA ezért úgy döntött, hogy továbbra is a mostani 32 nap alatt zavarják le a tornát, így viszont a legjobbaknak kevés pihenőidő jut. A másik két nagy problémát azonban nem oldották meg: jókora a veszélye annak, hogy a mezőny felhígul, ráadásul azzal, hogy naponta három helyett már négy meccs lesz a tévékben, kérdéses, mennyire lesznek kitartóak a nézők.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!