szerző:
hvg.hu

A britek hadüzenete után itt az EU-é is. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ismertette, miről és hogyan akarnak tárgyalni a huszonhetek a Brexitig várható két évben.

"Nem akarjuk büntetni a briteket a Brexitről szóló tárgyalásokon, a Brexit önmagában elég büntetés." Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke fogalmazott így, amikor Máltán ismertette a huszonhetek tárgyalási pozícióját a szigetország kilépéséről szóló tárgyalásokon.

A lengyel politikus azt többször kiemelte, hogy az EU 27 országa egységben fog tárgyalni a britekkel – hiába szeretné a londoni kormány ennek az ellenkezőjét. Azt is világossá tette ugyanakkor, hogy azokról a kérdésekről, amelyekről a britek külön-külön szeretnének egyezkedni, nem is fognak tárgyalni, amíg nincs megegyezés a következő témákban:

  • Biztosítani, hogy az Egyesült Királyságban élő, dolgozó vagy tanuló uniós állampolgárok jogai maradéktalanul érvényesüljenek a kilépésig. Magyarul: semmiképpen ne lehessen csökkenteni a nekik járó juttatásokat, korlátozni a szabad munkavállalást, a beutazást, valamint egyenlő jogokat kell biztosítani azoknak is, akik ott készülnek folytatni tanulmányaikat.A kilépés utáni időszakra pedig kölcsönös garanciákat kell megteremteni a szigetországban élő uniós állampolgárok és az unió területén élő britek számára is.
  • Elkerülni, hogy a kilépés után „törvényes vakuumba” kerüljenek a szigetországban működő uniós vállalkozások. Ez nem csak a szabályozást érintheti, de például a cégeknek nyújtott uniós támogatásokat is.
  • Megegyezni a pénzügyekről, vagyis biztosítani, hogy a britek teljesítik a tagságból eredő kötelezettségeiket. A számlát valahol 50-70 milliárd euró közé teszik.
  • Garantálni Írország biztonságát: elkerülni például, hogy határőrizet legyen az Egyesült Királysághoz tartozó északi rész és az EU-ban maradó déli rész között (erre egyébként Theresa May brit kormányfő is többször ígéretet tett).

Tusk reményei szerint mindez őszre lezárul, ez után lehet egyáltalán tárgyalni az EU és a szigetország viszonyának a jövőjéről. A fő kérdés a britek számára természetesen a kereskedelem: a kormány részben azzal akarja eladni a briteknek a Brexitet, hogy hozzásegíti majd az exportőröket forgalmuk növekedéséhez. Azzal persze már jól jártak, hogy a tavaly júniusi, a kilépésről döntő népszavazás óta jelentősen esett a font árfolyama, ám ennél többre lenne szükség – ezért is szeretnének minden országgal külön tárgyalni.

Azt már csak azért is biztosra lehet venni, hogy kemény tárgyalások várhatóak a következő másfél évben, mivel a brit kormány már EU-tagként is igen határozottan (és eredményesen) képviselte a saját érdekeit. Tusk azonban hasonló keménységet ígért, és az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel, illetve a tárgyalások vezetésével megbízott Michel Barnier-val egyetemben keményen oda-odaszólnak a londoni vezetésnek.

A mostani sajtótájékoztatón egy legalábbis félreérhető fenyegetés miatt volt némi – igen diplomatikus – visszaszólás. A Brexitet indítványozó hivatalos levélben ugyanis utalás volt arra, hogy ha az EU nem hagyja a briteket az országokkal külön-külön tárgyalni a kereskedelem jövőjéről, akkor London visszafogja részvételét az európai biztonsági együttműködésben. „A múlt héten történt londoni terrortámadás is rávilágított arra, hogy a terrorizmus elleni harc közös ügyünk, ezért is biztos vagyok abban – ahogy a brit kormány is jelezte –, hogy a kijelentésnek ez az olvasata csak félreértés lehetett, hiszen London bölcs tárgyalási partner” – fogalmazott Tusk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Ez történhet a Brexitig: tíz kérdés, amelyre választ várunk

Hivatalosan ma indulhat el a Brexit folyamata. A britek távozása az EU-ból több százezer magyart is érint, de a fapados repülőjárattal utazók vagy a csokoládéfogyasztók számára sem mindegy, milyen alku születik meg a következő időszakban.