szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Első dolgom lesz a határok lezárása, ha megnyerem a választást – hangsúlyozta Marine Le Pen asszony, aki a jobboldali Le Figaro című lapnak nyilatkozott.

A befolyásos lap exkluzív interjút készített a Nemzeti Front elnökével, de nem őt támogatja, hanem a konzervatív Francois Fillont. Le Pen asszony szerint az euró olyan, mint a fegyencek rabláncára erősített vasgolyó, vagyis csak hátráltatja Franciaország fejlődését. Szerinte a nyugdíjasoknak sem kell aggódniuk: ha Franciaország kilépne az euróövezetből, azzal nem veszne el a megtakarításaik értéke. Le Pen asszony, ha Franciaország elnöke lenne, nem tárgyalna Brüsszellel, hanem csakis a tagállamok vezetőivel. Marine Le Pen biztos abban, hogy az első helyen végez az elnökválasztás első fordulójában, melyet a hétvégén rendeznek meg Franciaországban. A második fordulóban május elején már valószínűtlen Marine Le Pen győzelme, mert a franciák többsége kiáll az EU és az euró mellett, és elveti a Nemzeti Front szélsőséges nézeteit.

25 Nobel-díjas közgazdász tételesen is cáfolja Marine Le Pen állításait. A Le Monde című baloldali lapban közzétett nyilatkozat szerint Franciaországnak komoly hátránya származna abból, ha gyengítené az európai integrációt és kilépne az euróövezetből. Kritikai észrevételeiket 6 pontban foglaltuk össze:


1. az EU a stabilitást jelenti Franciaországnak és a többi tagállamnak, és nemcsak azt, hogy az európaiak elkerülik az egymás elleni háborút. Ráadásul a globális gazdaságban az EU-nak komoly súlya van, míg a tagországoknak egyenként nyilván kevesebb.
2. az antiglobalista és Európa-ellenes program destabilizálná Franciaországot, és hátráltatná az együttműködést az uniós államok között.
3. a határok lezárása, a protekcionizmus, a saját pénz leértékelése kereskedelmi háborúskodáshoz vezetne nem pedig gazdasági növekedéshez, mint ahogy ezt a Nemzeti Front állítja.
4. a migránsok, ha beilleszkednek a fogadó országban, akkor javára válhatnak a gazdasági fejlődésnek.
5. nagy különbség van aközött, hogy valaki nem lép be az euróövezetbe (mint például Nagy-Britannia, Svédország vagy Dánia) vagy pedig kilép onnan. A francia kilépés ugyanis komolyan destabilizálná az egész rendszert.
6. a társadalmi igazságosság fontos és megőrzendő érték éppúgy, mint a jóléti állam, de ezeknek a megvédését nem a protekcionista intézkedések biztosítják, hanem a nyitottság a globális gazdaságra.

Ezt hangsúlyozza a 25 Nobel-díjas közgazdász, köztük Joseph Stiglitz, akinek nézeteire gyakran hivatkoztak a szélsőjobboldalon is. Most ő is állást foglalt az elzárkózással szemben, és a globalizáció mellett. Marine Le Pen nézeteit elveti Christine Lagarde asszony is. Az IMF francia vezérigazgatója az euró támogatására szólítja fel honfitársait abban az interjúban, melyet a párizsi Le Figarónak adott.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!