szerző:
hvg.hu

A vadászati törvény végrehajtási rendeletének módosítása írja ezt elő.

A tájegységi fővadászok mostantól vadászati évenként legalább két alkalommal ellenőrizni fogják, rendben zajlott-e a kártevőként számon tartott fajok – a rókák, az aranysakálok, a dolmányos varjak, a szarkák és a szajkók – gyérítése. A módosítást, amelyet a múlt héten hirdettek ki a Magyar Közlönyben, az Index szúrta ki.

Az évente kilövendő mennyiséget az előző öt év átlaga alapján határozzák meg, a teljesítés ellenőrzésére pedig a kívülállók számára meglehetősen bizarr módszert írnak elő: az állatok elejtését a vadászatra jogosult emlősök esetén egyedenként egy pár fül, madarak esetén egyedenként egy pár láb bemutatásával kell igazolni.

A lap azt írja, hogy aki nem tudja bemutatni a megfelelő mennyiségű fület és lábat – szakkifejezéssel elejtési jeleket –, számolnia kell azzal, hogy pénzt veszít, büntetésképpen ugyanis korlátozzák a hasznos apróvadak, például a nyulak, fácánok, erdei szalonkák hasznosítását számukra.

Az Index megnézte az Országos Vadgazdálkodási Adattárban, mennyi levágott fülről és lábról lehet szó. Az előző vadászati évben 70 125 rókát, 3267 aranysakált, 23 678 dolmányos varjat, 38 010 szarkát és 16 855 szajkót lőttek ki.