szerző:
hvg.hu

A főpolgármester szokásos pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a problémák ellenére idén talán mégis elindulhat a 3-as metró felújítása az egyik szakaszon, de a másik kettőre egy éven belül olcsóbb ajánlatot kell szerezniük.

A főpolgármester szerint van némi optimizmusra ok a 3-as metró felújításával kapcsolatban, bár a tender részleteiről nem mondhatott semmit pénteki sajtótájékoztatóján.

A metróalagút esetében "csak" 15 százalékos a költségtúllépés, így a déli, Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszon – ennyi fedezetre (137,5 milliárd forint), amit az állam garantál – megindulhat a munka. Az északi és a középső szakaszra egy évük lenne olcsóbb ajánlatokat szerezni – magyarázta.

A főpolgármester egy kérdésre azt válaszolta, hogy NGM-engedéllyel még idén megindulhat a munka, talán valamikor kora ősszel, de nem akart konkrét időpontokat mondani, mert mint fogalmazott: "óriási hvg.hu-cikkek lesznek abból, hogyha a munkakezdés egy napot is késnek".

Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár csütörtökön azt mondta: mivel ez a főváros projektje, a megdrágult metrófelújítás többletköltségeit a fővárosnak kell előteremtenie, ha máshonnan nem, egyéb uniós költségkereteinek terhére.

A főpolgármester erre pénteken úgy reagált: neki az a dolga, hogy mindenáron megpróbálja felújítani a 3-as metrót, és nem szeretne államtitkárokkal belemenni vitákba, pláne politikai közösségén belül, de ha a főváros magára marad a 3-as metró ügyében, akkor hajlandóak az IKOP-projekteken belül is átcsoportosítani, ha muszáj, de állami garancia ekkor is szükséges. Azt nem árulta el, hogy melyik projektekről kellene ebben az esetben lemondani.

Tarlós szerint aki csak a 3-as metrón kéri számon a mérnökárak emelkedését, az nem következetes politikus.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!