szerző:
Zelki Benjámin

Október óta készen áll az 5,5 év alatt felújított vasútvonal villamosítása, márciusig azonban maradnak a dízelvonatok. Napi egy villanyvonatpárt mégis betettek a menetrendbe márciusig, ám az első napon annak sem sikerült elindulnia.

Folytatódik a bakisorozat az aranyárban felújított, két évet csúszó esztergomi vasútvonal munkálataival. Hétfő reggel, a téli vasúti menetrend életbe lépésével kellett volna elindulnia az első villanyvontatású motorvonatnak Esztergom felé. Ez azonban nem sikerült. Pedig a villamosítás már október végére elkészült. Akadt azonban néhány probléma.

Fogadjuk el alapvetésnek, hogy a vonal Piliscsabától Esztergom felé eső szakaszán van két olyan hely, ahol a biztosítóberendezés engedélyeztetését nem sikerült elintézni, ezért noha minden más elkészült, villanyvontatású vonatok mégsem mehetnek Esztergomig, egészen márciusig.

Piliscsabáig azonban elvileg mehetnének a villanyvonatok a Nyugatiból, a MÁV-Start ugyanis – ha a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a projektet végleg átadja majd – bevezetné a zónázó menetrendet a vonalon, aminek az lenne a lényege, hogy a szerelvények egy része csak Piliscsabáig közlekedne és mindenhol megállna, a másik fele pedig Esztergomig menne, de az állomások többségét kihagyná. Vagyis a mostani menetrendváltástól már remekül megoldható lett volna, hogy a csak Piliscsabáig közlekedő mindenhol megálló járatokon a jobb gyorsulású és környezetbarát Flirt villamos motorvonatokat fogják munkára.

Desiro motorvonat közlekedik az átépítés alatt álló Angyalföld vasútállomáson 2017 agusztusában
©

A történetet a hvg.hu-val megosztó szakértőtől azonban úgy tudjuk, hogy mivel a NIF későn jelezte a MÁV-Startnak, hogy szeretné már decembertől a menetrendben látni a villamos motorvonatokat Esztergom felé, ezt a vasúttársaság nem vállalta, csak márciusra. A NIF pedig a villamos motorvonatok forgalomba állításához kötve ígérte, hogy tíz perccel csökken majd a menetidő. Vagyis a NIF késői egyeztetése, illetve a MÁV-Start rugalmatlansága miatt az utasoknak még újabb három hónapon át kell hosszabb menetidővel utazniuk.

Napi egy villanyvonat lenne, az sem sikerült

A MÁV-Start addig is próbaképpen egyetlenegy villanyvonatot betett a menetrendbe már most decemberben: a reggel a Nyugati pályaudvarról 5 óra 20 perckor induló, és Piliscsabáról 6:53-kor visszaközlekedő szerelvények lettek (volna) ezek. Ez az egyetlen vonatpár, melyet alapesetben nem Desiro dízel motorvonattal állítanak ki, hanem dízelmozdony által vontatott piroscsíkos régi kocsikkal – ezt cserélték volna le elektromos motorvonatra.

Azonban a tervezett bevezetés ominózus reggelén a várva várt első villanyvonat nem indult el. Ennek oka, ha elképzelhető, még az eddigieknél is szürreálisabb: a MÁV kérdésünkre azt írta, ők felkészültek a Flirt motorvonat elindítására, a NIF azonban azt közölte, nem sikerült még a hírközlő hálózatok zavartalanságának elfogadható mértékét igazoló hozzájáruló nyilatkozat beszerzése, és ezért nem engedélyezték a villamos motorvonat elindulását.

Ezt kaptuk 5,5 év alatt

Vegyük viszont sorra, hogy mit kaptunk az esztergomi vasútvonal felújításától, mely így vagy úgy, de lassan tényleg befejeződik.

Az első szakaszban:

- Kicserélték az elöregedett síneket.

- Akadálymentesítették az összes állomást.

- Épült három új megálló Aranyvölgynél, Szélhegynél és Vörösvárbányánál.

- A Pilisvörösvár–Aquincum-szakaszt kétvágányúsították.

- Épült egy felüljáró a vasút fölött a Bécsi út külső részén, egy Solymár és a 10-es út között, illetve egy közúti aluljáró Pilisvörösváron.

A második szakaszban:

- Angyalföld és Újpest között is megépítették a második vágányt.

- Új villamosmegállót és hozzá vezető gyalogos kapcsolatot alakítottak ki Angyalföld vasútállomásnál a 14-es villamos felé.

- Dorog állomáson buszfordulót építettek és az állomásépület is felújították.

- Esztergom vasútállomását is átépítették, az autóbusz-pályaudvart pedig áthelyezték régi helyéről a vonat mellé.

A rossz munkához is idő kell

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az esztergomi vasútvonal felújítása és villamosítása eddig sem volt egy sikertörténet. A vonal három évig tartó lezárása után 2015 augusztusában indult újra a vasúti közlekedés a Nyugati pályaudvar és Esztergom között. De a rekonstrukció alatt próbára tett utasok ennek sem örülhettek maradéktalanul, a korábban 91 perces személyvonattal megtett út ugyanis mindössze 86 percesre rövidült. A teljes, 53 kilométeres pálya felújítása már ekkor 44 milliárd forintnál járt, de a villamosítás még hátra volt, igaz, a tartóoszlopok már álltak.

Munkások a Budapest–Esztergom-vasútvonal Rákosrendező–Újpest-szakaszának felújításán a Vasútmúzeum megállónál
©

Az elkészült vonal minőségével sem lehettünk elégedettek: az átadás utáni napokban jelzőőrök biztosították a vasúti átjárókat, az ok akkor is az volt, hogy a biztosító berendezések nem készültek el időre. De még ez előtt az egész város a pilisvörösvári közúti aluljáró hibáin röhögött, majd a Bécsi úti gyalogos átjárót úgy bontották el, hogy helyette egy földhalmon tudtak csak átkelni az utasok. Két hónappal az átadás után pedig már szét is esett a szélhegyi vasúti megálló.

Tavaly júliusban indult csak el a vonal villamosítása, az már akkor másfél éves csúszásban volt – akkor idénre ígérték a befejezését.

A villamosítással járó munkák újabb 33,7 milliárd forinttal toldották meg a projekt árát, így már 78 milliárd forintnál járunk.

2016 óta a beruházás már nem növelte lényegesen a késését, csak most, a fent leírt engedélyeztetési malőrökkel.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!