szerző:
hvg.hu

Ha a vagyonnyilatkozatában nem is kellett volna feltüntetnie, az ajándékozás utáni illetéket akkor is meg kellett volna fizetnie a miniszterelnök-helyettesnek a svédországi vadászatok után – írja az Index a Transparency Internationalre (TI) és Deák Dániel egyetemi tanárra, nemzetközi adójogi szakértőre hivatkozva. Az adóhivatal ezt egészen másképp látja.

Miután az azóta bezárt Magyar Nemzet lehozta, hogy Semjén Zsolt 2012-ben, 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is részt vett svédországi vadászatokon, amelyek költségét nem maga, hanem egy állami megbízásokat elnyert vállalkozó állta, a TI az Országgyűlés mentelmi bizottságához fordult. A szervezet jogi vezetője, Ligeti Miklós a politikus vagyonnyilatkozatának korrigálását szerette volna elérni, a kezdeményezést azonban Hargitai János, a testület szintén KDNP-s elnöke saját hatáskörben elutasította, több okra hivatkozva.

Ligeti a következő körben reagált Hargitai kifogásaira, és újra kezdeményezte a vizsgálatot, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a szja-törvény értelmében Semjén ajándékba kapott vadászatai adóköteles jövedelemnek számítanak. A mentelmi bizottság elnöke megint visszautasította a vizsgálatot, de azt is leírta, hogy Ligeti téved az adókötelezettséggel kapcsolatban: az ajándék, ha más magánszemélytől ingyen vagy kedvezményesen kapja valaki, adómentes.

Deák Dániel nem így látja. Az adószakértő szerint az szja-t nem, a 18 százalékos illetéket viszont muszáj megfizetni. Az illetéktörvény területi hatálya miatt - folytatódik a magyarázat - Semjénnek akkor sem kellene illetéket fizetnie, ha az ajándék (tehát a vadászatokért járó készpénz) átadása külföldön történt. Az adószakértő szerint az ajándék akkor is illetékköteles, ha Semjén az itthon átadott pénzt külföldi szolgáltatás igénybe vételére fordította. De még valószínűbbnek tartja, hogy a külföldi vadászat szolgáltatójának Farkas József fizetett, ami szintén illetékköteles, kivéve, ha Semjén Zsolt külföldi illetőségű. Az ajándékozás tényét pedig Semjénnek kellett volna bejelentenie az adóhivatalnál.

A Hargitainak küldött harmadik levelében Ligeti mindezt leírta, és azt is jelezte, hogy vizsgálni kellene, vajon Semjén vadászatát Farkas maga vagy valamelyik cége, az szja-mentesség ugyanis csak az előbbi esetben áll. Ha az adományozó cég volt, akkor a juttatás jövedelemnek minősül, így a vagyonnyilatkozatba is bele kellett volna foglalni.

"Lehetséges tehát, hogy Semjén Zsolt elfogadhatta a 20-25 millió forintot érő vadászatokat, és azokat tényleg nem kellett feltüntetnie a vagyonnyilatkozatában. Viszont akkor kénytelen lesz kifizetni a sokmilliós illetéket, azok kamatait, meg esetleg némi bírságot is" – foglalta össze a lap.

(Index)

A NAV megmagyarázta

Az Index hírére reagált a NAV is. Az adóhatóság szerint az ajándékozási illeték adójogi megítélése egyszerű: az ajándék tárgya csak akkor pénz, ha az ajándékozott azt kapja meg ténylegesen (készpénzben vagy magyar bankszámlájára). A szolgáltatás ajándékozása nem illetékköteles, mivel az kívül esik az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény ún. tárgyi hatályán. Nem kell ajándékozási illetéket fizetni akkor sem, a megajándékozott külföldön jut ingó vagyontárgyhoz (a magyarországi hasznosítási célú gépjármű, illetve a magyarországi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság vagyoni betétje kivételével).

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!