szerző:
hvg.hu

Németország, Nagy-Britannia és Franciaország adja együtt az egész EU GDP-jének felét.

Az Európai Unió GDP-jének 0,8 százalékát adja Magyarország – számolta ki az Eurostat. (Az unió teljes lakosságának eközben körülbelül 2 százaléka magyar.) 10 olyan állam van, amely kevesebbet tesz be a közösbe, mint mi, például Szlovákia 0,6 (csaknem fele akkora lakosságszámmal), Bulgária, Horvátország és Szlovénia csak 0,3 százalékkal járul hozzá az unió GDP-jéhez (ezek is jóval kisebb lélekszámú országok Magyarországnál).

Abban nincs nagy meglepetés, hogy az EU GDP-jében a legnagyobb részesedése Németországnak van, az EU bruttó össztermékének több mint 21,3 százaléka onnan származik. A második a listán Nagy-Britannia 15,2 százalékkal, a harmadik pedig 14,9 százalékkal Franciaország.

Az eurózóna tagállamainak óriási a túlsúlya, a teljes európai GDP 72,9 százalékát ezek az országok adják.

Emlékezetes az a tavalyi térkép is, amelyen nagyon egyszerűen mutatták be, mekkora a különbség Németország és Európa többi része között: a térképen zölddel jelölt területek GDP-je együttvéve akkora, mint Németországé.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!