szerző:
hvg.hu

A szakértő szerint a magyar fizetőeszköz vesszőfutásának globális okai vannak.

Több, mint egy hete naponta negatív rekordokat dönt a forint: 2016. júniusa óta nem volt ilyen gyenge. Pedig akkor korszakos esemény - Nagy-Britannia uniós kilépési szándékának - bejelentése történt - emlékeztet a Népszava.

Pénteken 320 forintnál valamivel többet kellett adni egy euróért a bankközi devizapiacon. (Két esztendeje 322 forint volt az akkori csúcs.) A többi vezető devizával szemben is egy éves mélypontjára zuhant, 274,50 forintot tavaly júniusban adtak utoljára egy dollárért, a 276 forintos svájci frankra pedig 2017. júliusában akadt példa - írja a lap.

A forint vesszőfutásának okairól Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője egy pénteki sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy ennek globális okai vannak. Ugyanakkor a magyar jegybank semmi jelét nem adta annak, hogy az enyhítés helyett a normalizálás irányába vigye el a forinttal kapcsolatos kamatpolitikáját - írja a Népszava.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!