szerző:
hvg.hu

Kreml-közeli vállalkozók nyernek nagyot a világbajnokság megrendezésén, ezért pedig az sem nagy ár, hogy olyan helyeken épülnek stadionok, ahol a vb után nehéz lesz azokat fenntartani.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Ha így van, akkor most itt a csúcs: június 14. és július 15. között foci-vb Oroszországban. Kövesse az eseményeket – meccseket percről percre, híreket, elemzéseket, publicisztikákat és jegyzeteket – a hvg.hu-val.
A cikksorozat támogatója a Nissan

Egy csapat csak a meccsen vezethet. Ön bárhol. Az új Nissan X-Trail minden akadályt legyőz. Fedezze fel!

hirdetés
Friss cikkek a témában

1978 óta most először ad otthont egy foci-vb-nek egy autoriter állam: akkor a két évvel korábban hatalomra jutott katonai junta volt hatalomban Argentínában. Vlagyimir Putyinék arra nagyon odafigyeltek, hogy véletlenül se lehessen bizonyítani, hogy korrupció útján nyerte-e el Oroszország a mostani vb-t. Amikor ugyanis elindult a vizsgálat, a pályázathoz használt számítógépeket leselejtezték, a dokumentumok és a levelezések pedig véletlenül elvesztek – olvasható az e heti HVG-ben.

A vb-számla a hivatalos adatok szerint 11 milliárd dollárnál megállt, de ez azért nem jelentette azt, hogy a zsíros megbízásokat ne a Kreml-közeli oligarchák kapják, és ne létesüljenek csillogó arénák olyan városokba, ahol a vb után bajos lesz őket fenntartani.

A rendszer hasonló a magyar fociban is: 2010 óta politikusok, kormányzati szereplők köreiben mozgó üzletemberek ismerték fel, hogy a labdarúgás jóval több sima befektetésnél. Csak az NB I.-ben körbenézve ott találjuk Garancsi Istvánt, aki tizenegy éve megmentette a Videotont a csődtől, Tállai Andrást, akinek a Mezőkövesdjénél több tao-támogatást csak a Felcsút kap, úgy, hogy a városban nincs is komoly utánpótlás-fejlesztést, vagy épp Seszták Miklóst, aki Kisvárdán építtetett stadiont. Kubatov Gábornak meg sem kell feszülnie, hogy a Ferencváros pénzhez juthasson, Mészáros Lőrinc nevének említése nélkül pedig szinte nem is lehet már fociról írni. A focibolond politikusok csapatának vesztese Tiba István, Balmazújváros fideszes képviselője, aki szerint a csapata azért esett ki az NB I.-ből, mert nem volt olyan nagy hatalmú támogatója, mint a Mezőkövesdnek.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!