szerző:
hvg.hu

Egyre csak nő az Operaház felújításának költsége, a kormány legutóbb körülbelül hétmilliárd forinttal toldotta meg a költségvetését.

Már csaknem bruttó 28 milliárd forintnál jár az Operaház felújításának költsége, a pénzügyi válságra készülő kormány újabb milliárdokkal támogatja az eredetileg harmadáron tervezett tervezett projektet – írja a Népszava.

Még körülbelül 7 milliárd forintot költ a magyar állam az Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének felújítására – derül ki a Magyar Közlönyből. A kormányhatározat az idei évben kétmilliárd, jövőre pedig 4,95 milliárd forintot biztosít a generálkivitelezési munkákra és külön beszerzésekre. A támogatással együtt a kormány arról is döntött, hogy az Operaház átadása 2019 januárjáról májusra csúszik.

A kormányzati pluszpénz többletforrásnak számít az eddigiekhez képest, és így jön ki a csaknem bruttó 28 milliárdos összeg – magyarázzák a cikkben.

Az intézmény fenntartója a pályázat kiírásakor, 2016 októberében még 9,2 milliárd forintra becsülte a költségeket, a közbeszerzést elnyerő konzorcium azonban csaknem 14,2 milliárdért vállalta a tervezési és kivitelezési feladatokat. A konzorciumot a Paár Attila érdekeltségébe tartozó West Bau Hungária Zrt. vezeti, Paár Attila korábban Tiborcz István üzlettársa volt – jegyzi meg a lap.

A felújítási költségek azonban itt sem álltak meg: a színpadfelújítás bruttó 6,6 milliárdos költsége tovább emelte a limitet, és csak ezután érkezett a kormány hétmilliárd forintos ajándéka. A lap megkérdezte az Operaház sajtóosztályát, miért van szükség az újabb milliárdokra, de választ még nem kaptak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!