szerző:
hvg.hu

A devizahitelekről hallgat a bank.

Azután kerestük meg a bankot, hogy kiderült, semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság arra hivatkozva, hogy a bankok 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen hitelek magas kockázatáról. A bíróság szerint a bankok tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot, és egyoldalúan megváltoztatták a kamatokat, aminek következtében az ügyfelek törlesztőrészlete a duplája lett a kezdetinek. Horvátországban 8 bankbók 7 érintett az ügyben, köztük az OTP Horvátország és az OTP tulajdonában lévő Splitska Banka is.

Ezért megkerestük a pénzintézetet, hogy megtudjuk:

  • A devizahitelek megsemmisítésén mennyit bukik a bank?
  • Képeztek-e céltartalékot?
  • Hány ügyfelük érintett?
  • Terveznek-e további jogi lépéseket?

A bank mindössze ennyit válaszolt:

vizsgáljuk a döntés részleteit, ezért az OTP Bank egyelőre nem szeretné kommentálni.

Horvátországban 120 ezer adós kaphatja vissza a hitelei után túlfizetett kamatok és a devizaárfolyam közötti különbséget. A bankoknak több mint 10 milliárd kunát, 437 milliárd forintot kell megtéríteniük ügyfeleiknek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!