szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az USA űrügynökségének (NASA) kutatói szobanövényeken tesztelték, hogy milyen hatással vannak az adott helyiség...

Az USA űrügynökségének (NASA) kutatói szobanövényeken tesztelték, hogy milyen hatással vannak az adott helyiség levegőjére. Megdöbbentő tapasztalatot szereztek: a csüngő csokros inda (Chlorophytum comosum) mindössze 24 óra alatt 96 százalékkal csökkentette a szoba szénmonoxid tartalmát, míg a nitrogén dioxid szint 99 százalékkal lett kevesebb. 

A csüngő csokrosindának közel kétszáz éve töretlen a népszerűsége, amit leginkább nagy tűrőképességének köszönhet. Az alapfajjal ritkán találkozhatunk, helyette a dekoratívabb, fehérrel csíkozott levelű Variegata fajtája terjedt el. A nagyobb növények levelei akár negyven centiméteresre is megnőhetnek. Idősebb leveleinek hónaljából induló hosszú virágszárakon ("indákon") apró, fehér virágokat fejleszt. Mellettük jelennek meg a kis sarjnövények, amelyek leválasztva gyorsan meggyökeresednek. Évszázadokon átívelő, tetszetõs megjelenése miatt a mai modern lakásokban is jól mutat.

Íme, a további top 4 légtisztító növény:

A szobaborostyán közvetlen napfénytől mentes, világos helyen érzi jól magát. Fény hiányában a levelek elvesztik színüket. Nyáron gyakran permetezzük a leveleket. Fűtött szobában télen is szükség lehet erre. Néha mossuk le a leveleire tapadt port.

A szobapáfrány a szűrt fényt kedveli. Ezért a szoba legvilágosabb részén helyezzük el, de tavasztól őszig közvetlen nap ne érje. Egész évben melegben tartsuk. Nyáron még a 18 C fokot is elviseli, télen elegendő számára a 15-16 C fok is. Egész évben öntözzük, nyáron bővebben, télen mérsékelten. A talaját ne hagyjuk kiszáradni. Ha elhanyagoljuk az öntözését, a levelek elsárgulnak, elpusztulnak. A túlöntözés sem tesz jót, mert a gyökerek a sok víztől szintén elpusztulhatnak.

A pirosszélű dracéna a tűző napot nem szereti, viszont állandóan jól megvilágított helyre tegyük. Egy kis nap (18 óra után) nem árt neki, sőt, levelei szebben fognak fejlődni. Nyáron 20°C körüli legyen a hőmérséklet, télen 18°C-on is megél.

A filodendron a "kezdők" növénye. Fényigénye csekély. Közvetlen napfényen levelei megperzselődnek. Túlöntözése gyökérrothadáshoz vezet. Bár párás környezetben érzi magát a legjobban, jól tűri a száraz levegőt. Fűtött helyiségben permetezzük a leveleket. Néha mossuk le szivaccsal leveleit, évente egyszer például kádban tusoljuk, vagy udvaron gyengén slaugozzuk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!