szerző:
hvg.hu

Álságos módon változtatott a családi otthonteremtési kedvezmény feltételein a kormány, megint a szavazótábora derekát adó vagyonosodó rétegeket segítve.

Március 15-e óta könnyebb feltételekkel juthatnak családi otthonteremtési kedvezményhez az igénylők. Az amúgy is felfelé induló ingatlanáraknak viszont olyan durva lökést adott a csok, hogy az gyakorlatilag teljes egészében elvitte a kedvezményt – olvasható az e heti HVG-ben.

A GKI Gazdaságkutató elemzése szerint a csok bő két éve alatt egy átlagos, 60 négyzetméteres, használt budapesti ingatlan ára 7,5 millió forinttal emelkedett, miközben a harmadik gyerek után felvehető csok összege 2,2 millió forint. Vagyis egy átlagos használt lakást vevő család összességében inkább veszített az új konstrukció bevezetésén.

Ráadásul a HVG-nek nyilatkozó ingatlanosok arról számoltak be: a nagyobb összegű támogatást előszeretettel veszik igénybe százmilliós építkezéseikhez a tehetősebbek, az Orbán-kormány sajátos lakáspolitikájának igazi haszonélvezői. A leginkább rászorultak lakáshoz jutását azonban nem könnyítik meg a változások. Azoknak a piaci vásárlásait, akik a pénzintézetek szemében nem hitelképesek, aligha támogathatják kedvezményekkel; nekik gyakorlatilag nincs lehetőségük arra, hogy lakáskörülményeiken javítsanak.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!