szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új és a régi könyvek is jellegzetes illattal rendelkeznek, amiket néhány száz illékony szerves vegyület okoz. Az új és a régi könyv illata mögött más-más anyagok állnak.

Az új könyvek illatát három dolog határozza meg. Egyik a ragasztáshoz használt anyag, ami a könyvkiadás jelenkorában gyakran valamilyen kopolimeren alapul. A Compound Interest szerint ilyen például az etilén és a vinil-acetát kopolimerje, az etilén–vinil-acetát (EVA). Ennek előnye, hogy viszonylag jól ellenáll a víznek és az UV sugárzásnak, és a megszilárdult ragasztó az idő múlásával sem repedezik túlságosan.

Illatkavalkád
SXC

Új könyv esetében az illatot befolyásoló másik két tényező természetesen a tinta és a papír. A tintában például a vízhatás esetén esélyes elmosódást gátolni próbáló alkil-ketén-dimer fontos összetevő, illetve a papír kezelése során felhasznált anyagok is hatnak az illatra. Ez utóbbi csoportba sorolhatjuk a hidrogén-peroxidot is, amit a papír fehérítéséhez használnak.

Régi könyvek illata

Alapvetően más a helyzet a régi könyvek esetében, ahol a papírt alkotó cellulóz- és lignin-molekulák fokozatos lebomlása következtében termelődik rengeteg illékony szerves vegyület. Tehát a régi könyvek illatát sem egy-két dolog, hanem rengeteg anyag alkotja.

2-etil-hexanol: egy kis virágillat
Jynto / Wikipédia

A benzaldehid egy kis mandulaillatot, a vanillin vaníliát, az etil-benzol és a toluol édes illatot, a 2-etil-hexanol pedig némi virágillatot ad a régi könyvekből áradó komplex illathatáshoz.

Érdekes volt? Van még hasonló. Korábbi cikkeinkből megtudhatja, mi okozza az esőillatot, illetve hogy mitől olyan csábító a sült szalonna illata.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!