szerző:
Orcifalvi Anna Nóra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A családja kiirtásával vádolt kulcsi fiatalemberről kiderült, hogy számítógépes játékfüggő, gyakran előfordult, hogy egész nap a gép előtt ült, nővére szerint emiatt támadhatott rájuk. A hvg.hu által megkérdezett kriminálpszichológus szerint azonban ez önmagában nem elég a gyilkoláshoz, szerinte a férfi skizoid állapotban cselekedhetett.

„Játékfüggőségből nem lesz senki sem gyilkos” – szögezte le Bilkei Pál kriminálpszichológus a hvg.hu-nak, arra a kérdésre, hogy valóban igaz lehet-e a néhány napja terjedő hír, mi szerint H. Csanád Jutas játékfüggősége miatt végezte ki családját. A fiú nővére, Réka szerint a korábbi hírekkel ellentétben nem a drogok vagy a családi üzlet miatt támadt rájuk Csanád. „Számítógépjáték-függő. Volt, hogy 24 órán keresztül ült a gép előtt, és játszott. Most pedig egyik pillanatról a másikra bekattant” – mondta a szintén megsebesített nő a Blikknek.

„Zárkózott volt, sok problémája volt az apjával, számára menekülést jelentett a játékokkal töltött idő” – magyarázta Bilkei, aki szerint egyáltalán nem jellemző, hogy ez gyilkossághoz vezessen, inkább az eleve zárkózott személyiség miatt alakulhat ki maga a függőség, olyasmi iránt, amibe úgy bele tudja élni magát, mint egy játékba.

Gyerekeknél inkább előfordul, hogy iskolán belüli erőszakhoz vezet a játékfüggés, a gyerek úgy érzi, hogy ő a „világ ura”, hatalma van. A játék, amiben csak „megyek-megyek, én vagyok az erősebb”, önbizalmat ad, azonban nem jellemző, hogy ez gyilkosságig fajuljon – mondta a szakember.

Személyiségzavar a legvalószínűbb

Bár az elmeorvosi vizsgálatra még nem került sor, a kriminálpszichológusnak meggyőződése, hogy a fiatalember borderline szindrómában szenved, amely egyfajta skizoid állapot.

Virtuális erőszak
©

„Általában 18 éves korban jelentkezik először, az egészségügyi statisztikák szerint a lakosság 2-3%-a borderline-os, amelynek tünetei enyhíthetőek, pszichiátriai intézetben kezelhető, azonban nem lehet sem teljesen kordában tartani, sem pedig gyógyítani” – mondta Bilkei.

A személyiségzavar esetén olyan szélsőséges személyiségjegyek kerülnek előtérbe, melyek nagymértékben megnehezítik az egyén beilleszkedését a társadalomba, alkalmazkodását a környezethez. A személyiségzavar tüneteitől többnyire inkább a beteg családja szenved, állandó gondot jelenthet szűkebb, de akár tágabb környezetének is. Emellett gyakran a beteg is szenvedésként éli meg mindennapjait – írja a Webbeteg.hu a borderline-ról.

Később döbbenhet rá, hogy mit követett el

A hírek szerint H.Csanád Jutas jelenleg sem érzi tette súlyát, nem tanúsít megbánást, Bilkei Pál szerint ez is azért lehet, mert nincs egészséges normarendszere, olyan, amit a társadalom elvár, egyszerűen éli az életét tovább.

„Később fordulat következhet be az állapotában, megbánhatja, amit tett, a borderline személyiség váltakozó szakaszai azonban nem kiszámíthatóak, vannak hosszú tiszta szakaszok, majd teljesen váratlanul vált át a viselkedésük, amelyet ők továbbra is normálisnak éreznek” – magyarázta a szakértő. Szerinte az is előfordulhat, hogy a jövőben Csanád könyörögni fog életben maradt családtagjai bocsánatáért, akik azonban a poszttraumás sokk szakaszait élik meg, így egy ideig a fiú nevének kiejtése is tabu lehet számukra.

©

Bilkei szerint az utóbbi évek gyilkosságai közül leginkább a „salgótarjáni machete-s” gyilkosként ismert férfi esetéhez hasonlítóak a történtek, aki 2009-ben végezte ki volt barátnőjét és annak új párját. A 27 éves férfiról később kiderült, hogy pszichiátriás kezelés alatt állt, és nem szedte a gyógyszereit a gyilkosság idején. A Fővárosi Ítélőtábla később jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta. A büntetlen előéletű férfi az utolsó szó jogán zokogva kért bocsánatot az áldozatok családjaitól, miközben elmondta, maga sem érti, hogy tehette, és önmagának sem tud megbocsátani.

A történtekről

A gyilkossággal gyanúsított H. Csanád Jutast a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti főosztályának tagjai múlt pénteken fogták el a Fejér megyei településen, miután egy vérző ember kért segítséget a szomszédoktól. A TEK munkatársai a házból elmenekült gyanúsítottat egy közeli bozótos területen fogták el. A férfi nem tanúsított ellenállást – írta korábban a hvg.hu.

A helyszíni szemle, valamint a férfi vallomása alapján kiderült, a családtagokat más-más időpontokban és a házon belül különböző helyiségekben ölte meg. Az első támadás 34 éves bátyját érte, még szerdán délután, őt több késszúrással ölte meg. Nagyszüleire másnap, azaz csütörtökön támadt rá. Előbb 87 éves nagyapját, majd 83 éves nagyanyját szúrta meg többször egy disznóölő késsel.

A többi családtaggal pénteken, áramütéssel akart végezni. Mivel ez nem sikerült, késsel támadt 36 éves nővérére, akit súlyosan megsebesített. A nő kiabálására a szülők odasiettek, ekkor a férfi a 60 éves apját egy bozótvágóval és egy másik késsel megölte. Ugyanezen eszközökkel 63 éves anyját életveszélyesen megsebesítette, az ő állapota azóta stabilizálódott. A nővér 56 éves barátja sietett a család segítségére, akit szintén súlyosan megsebzett.

A gyanúsított a kihallgatása során azt vallotta, hogy tettét nem bánta meg, már hónapok óta gyilkos ösztön ébredt benne, családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket, továbbá, hogy az orvosi vizsgálat eredményére ő is kíváncsi, mivel a tettére nem tud magyarázatot adni. A Székesfehérvári Törvényszék vasárnap elrendelte a gyanúsított 30 napos előzetes letartóztatását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!