szerző:
hvg.hu

Állami cégeknél kapott szerződéseket Pintér Sándor belügyminiszter volt cége, a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. – értesült a hvg.hu. Az MFB-nél és annak több leányvállalatánál lezajlott vezetőváltások részben a CBSZ megbízásával jártak. Az MFB nem árulta el, milyen időre és mekkora összegért kapott munkát az őrző-védő cég.

Június 17-én Fellegi Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője Baranyay Lászlót nevezte ki az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. elnök-vezérigazgatójává. Baranyay az első Orbán-kabinet idején volt a bank vezetője.

A mostani vezetőcsere gyorsan lezajlott, s az átadás-átvételt értesüléseink szerint már a Civil Biztonsági Szolgálat emberei biztosították. Csakúgy, mint más, az MFB tulajdonában lévő társaságoknál, így a Kincsem Park esetében is.

A bank szóvivője, Nyiri János egyáltalán nem tartotta ezt meglepőnek, mondván, hogy az őrzés-védelem bizalmi kérdés, s ezzel a gazdaság összes szereplője tisztában van, maguk a szakmabeli cégek is. „Az MFB és a portfóliójába tartozó cégek közül még négy, tehát összesen öt cég őrző-védő feladatait látja el a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.”

Az MFB-nél korábban a Bizalom Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. látta el ezeket a feladatokat. A Bizalommal a szerződésnek megfelelően, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével bontotta föl a kapcsolatot az MFB – állította a szóvivő. „A pénzügyi kérdésekről a Civil méltánylandó, jogos érdekeire figyelemmel kell lennünk, ezért nem tudok konkrétumokkal szolgálni.”

Nyiri János megjegyezte: a 2002. évi kormányváltás után „a bank új vezetése nem volt bizalommal a tulajdonában álló Defend Kft. iránt sem, és inkább tönkretette a saját biztonsági cégét, csak hogy mással szerződhessen.”

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Társadalom

Pintér eladta cégét, a Civil Biztonsági Szolgálatot

Pintér Sándor, az Orbán kormány egykori belügyminisztere, eladta a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. részvényeit a Prostasia Zrt.-nek, amelynek tulajdonosa Kántor Tibor, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) egykori elnökhelyettese. Belpolitikai elemzők szerint a tranzakció arra utal, hogy Pintér Sándor a választások után várhatóan megalakuló Orbán kormány belügymimiszteri posztjának várományosaként szabadul meg vállalatától.