"A cigányság bomlástermék" – sokkoló mondat egy keresztény konferencián

2013. április 12., péntek, 12:27 • Utolsó frissítés: 2013. április 12., péntek, 20:05
Szerző:


Címkék: ; ; ;

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének konferenciáján az opponensként megjelent Németh György szociológus azt mondta: a cigányság nem része a nyugati kultúrának – derül ki az X Kommunikációs Központ helyszíni tudósításából.

"A cigányság bomlástermék, nem része a nyugati kultúrának" – az X Kommunikációs Központ helyszíni tudósítója szerint Németh György szociológus-közgazdász interpretálásában ez a mondat is elhangzott a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének konferenciáján, melynek címe: Fehéren-feketén: felelősen a cigány–magyar együttélésről. A szervezésben a Mathias Corvinus Collegium és a Századvég Alapítvány is részt vett.

A társadalmi ügyekkel és kisebbségvédelemmel foglalkozó kommunikációs ügynökség Facebook-oldalán megjelent rövidhír szerint a mondat elhangzása után "nem fagyott meg a levegő, ment minden tovább".

A programterv alapján Németh a Deszegregáció és integráció, célzott támogatások című szekcióban szólalt fel opponensként.

Németh György (jobbra)

Fotó:

A konferencia előzetese szerint a téma a következő: "a legfrissebb felmérések szerint a munkaképes korú cigányok 22 százalékának van valamilyen munkája. A felnőtt cigányok körében 70 százalék fölötti azok aránya, akik csak általános iskolai végzettséggel vagy még azzal sem rendelkeznek. Mi ennek az oka? – teszik fel a kérdést, majd meg is válaszolják.

A kérdésre alapvetően két "szélsőséges" válasz létezik. "Az egyik a többségi társadalom szegregáló, diszkrimináló, kirekesztő jellegére utal. A másik szerint a cigányok beilleszkedését a rájuk jellemző hátráltató viselkedésminták nehezítik, és az, hogy sose akartak integrálódni" – olvasható a program leírásában.

Elöljáróban azt a kérdést is feltették, létezik-e olyan értelmezési keret, amelyben mindkét nézőpont megfér egymás mellett, illetve hogy tudunk-e megoldás- és nem hárítás-centrikusan gondolkodni és cselekedni? "Mindezt közösen, nem cigányok és cigányok együtt."

Az Emmi utólag arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető, aki szintén a helyszínen volt, tiltakozott a megnyilvánulás ellen, és azt mondta, Németh György mondata a reakcióra is méltatlan. Úgy tudjuk, Kovács Zoltán államtitkár vélhetőleg péntek estig szintén megszólal az ügyben.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés


"A cigányság bomlástermék" – sokkoló mondat egy keresztény konferencián




  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X