szerző:
Dubrovszki Dániel
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szinte bárki celeb lehet a tizenévesek körében a segítségével, de a gyengéket kíméletlenül a mélybe taszítja: ez az ask.fm, a "nagy" visszavágások és az alpári lealázások fóruma, az utóbbi évek legellentmondásosabb közösségi oldala. Vannak emberek, akik úgy szereztek több ezer rajongót, hogy csak kérdésekre válaszolnak. Na, de hogyan? Ijesztő történetek - felnőtteknek ajánlva.

Szia☺ milyen érzés hogy Dósakutya (a neveket/beceneveket ebben az esetben azért nem változtattuk meg, mert celebekről van szó – a szerk.) mindenben leutánoz? :-) nem idegesít? azthiszi jobb nálad :-) pedig a közeledben sincsen :-) Büszke vagyok rád❤ csak így tovább! Aranyos vagy és szép is! :-)

Egy buta kurva es ha mégegyszer rolam ir ki valamit szana szet fogom alázni egy ország elott ezt a tetvest Kiterdekel hogy mindennap jarsz szoliba legyel tole borrakos is en nem jarok mindennap mert egészségtelen kit erdekel ki a barna meg ki nem ?! Ilyenekkel ne vágjal fel mert gyerekes vagy te egyéniséged meg egy nagy 0

 

A Nati az annyira szànalmas,mindig beugat csak h kitünjön. Mennyire szànalmas. Verd meg,még ö pofáz neked h fehèr vagy

Valos h en vagyok a feher mikor o olyan feher mint a fal es csak ahoz ert h be barnitgassa magat meg en mindennap szoliba jarok o meg csak be barnitgatja magat azt olyan feher mint a g..i en legalabb elobe is barna vagyok es latszik rajtam tobbet jarok szoliba mint o :DDDD elegge elhiszi hofeherke

Körülbelül így néz ki két ismert ask.fm-es figura közötti, tizenévesek ezreit izgalomban tartó parázs vita a kamaszok egyik kedvenc közösségi oldalán. Az ask.fm koncepciója rendkívül egyszerű: aki regisztrál, annak a többi felhasználó névvel vagy név nélkül kérdéseket tehet fel, amit aztán ők vagy megválaszolnak, vagy nem.

Tizenévesek ezreit tartja lázban
©

Az ask.fm a legjobb példa arra, amit nemrég a Youtube-videósokat tömörítő OVS fesztivál egyik szervezője a hvg.hu tudósítójának elmondott: a mai tizenévesek kedvencei az „alulról jött”, emberközelibb internetes sztárok, akik folyamatosan tartják a rajongókkal a kapcsolatot. Az ask.fm celebjeinél tényleg nehéz lenne közvetlenebbnek lenni: ők a hírnevüket semmi másnak nem köszönhetik, mint hogy kérdésekre válaszolnak, kommunikálnak a magukhoz hasonló fiatalokkal. A kérdések nem feltétlenül klasszikus értelemben vett kérdések, általában a rajongó üzenetektől (Szia Szaby,milyen lányok jönnek be neked?? :) :* És most van barátnőd? <3‎”) a semleges „mizu?”-n át a többé-kevésbé éles provokációig („a 10 éves unokatesóm üzeni hogy buzi vagy XDDD‎”) terjedő skálán helyezhetők el.

A válaszokban illik lazának lenni, trollokat lerázni, csajokat szédíteni. Válaszolni lehet videóval is. Akik kellő kitartással beleállnak, és fel tudják venni a stílust, azok több tízezer megválaszolt kérdésükre több millió lájkot is simán összegyűjtenek.

Kik ők?

A magyar mezőnyből mindent egybevetve a legmagasabbra Szabyest jutott, aki popsztárként a 10-16 éves lányok kedvence, és bevallottan tudatosan építkezett, a válaszolgatást zenei karrierje felfuttatására is használta. Szabyest saját bevallása szerint naponta 500-1000 kérdést kap, amelyeknek csak töredékét tudja megválaszolni, habár szinte munkaszerűen, „reggel, délben, este” nézi az oldalt. Szabyest ma már marketing-tanácsadóként másoknak is segít abban, hogy hatékonyabban használják a közösségi médiát. A „hivatalos” celebvilágba is sikerült magát bekatapultálnia, a legújabb klipjében például Kiszel Tünde az egyik főszereplő.

Szabyest Kiszel Tündével a klipjében
©

A legtöbb követője mégsem neki van, hanem a több mint hétmillió lájknál tartó, 17 éves Szalay Ricsinek, aki a félmeztelenül pózoló gyúrós szépfiú szerepét tölti be a közösségben. Ő is Szabyest farvizén emelkedett fel, eleinte sülve-főve együtt voltak, a videoklipjeiben is szerepelt, azonban nemrég valamin összekaptak, azóta Ricsi orrba-szájba "buzizza" az énekest.

Szabyest szerint a kérdezz-felelek oldalon igazán sikeresek azok lehetnek, akik „viccesek és kedvesek, akik a sértegetésre nem támadással, hanem vicces válasszal válaszolnak”, de sokan vannak olyanok is, akik azzal akarják felhívni magukra a figyelmet, hogy belekötnek népszerű figurákba. Nem Szabyest egyébként az egyetlen, aki a jövőt is médiasztárként képzeli el: egy másik népszerű ask.fm-es gimnazista, Nasz Dani a hvg.hu-nak szintén azt mondta, a médiában szeretne elhelyezkedni, például műsorvezetőként. „Szeretek szerepelni, mert igazából nincs nagyon olyan szakma, ami lekötne vagy érdekelne” – írta.

A népszerűségnek egyébként a sztárrá válásnál hétköznapibb előnyei is vannak: ha elég menő vagy, a követőid például megcsinálják neked az angolleckét, vagy feltöltik a telefonod, derül ki egy másik Nasz Danival készült interjúból, amelyet az ask.fm celebjeivel rendszeresen, a bulvárlapok sztárpletykáinak stílusában foglalkozó portál, a kozepsuli.hu készített.

Egy fontos kérdés Dósa Fannynak

A lányok számára inkább az jelenti a kiugrási lehetőséget, ha sokat mutogatják a melleiket és fotózzák magukat szoláriumozás közben, szívesen beszélnek családjuk kedvező anyagi helyzetéről, illetve a másikat gyalázzák azzal, hogy nincs melle, és nincs is lebarnulva. A két legismertebb magyar női ask.fm-es, az alig 16-17 éves Dósa Fanny és ősellensége, Pintér Natália, legalábbis ebben utazik. De úgy tűnik, sokak szívéből szólt az egyik népszerű youtube-os, GoodLike is, aki 23 percen keresztül őrjöngött a társadalom romlásáról egyikük népszerűsége kapcsán.

És hogy lássuk, mekkora harc folyik itt valójában - Pintér Natália oldala

Egy ideig lelkes ask.fm-használó volt az egykori miniszterelnök tizenéves lánya, Gyurcsány Anna is, aki az oldal stílusának megfelelően adott válaszokat a kötözködőknek. Például arra a kérdésre, hogy "Egyébként apud miért politizál még mindig?” azt válaszolta, hogy "Mert divattervezőnek nem elég jó". Azóta azonban már törölte oldalát.

A nyugati szülők rémálma

Akármit is gondolunk a fentebbiekről, az biztos,hogy jobban jöttünk ki a dologból, mint a nyugati világ tinédzserei. Ott az ask.fm 2013 nyarán hívta magára a sajtó figyelmét, amikor egy 14 éves angol lány, Hannah Smith öngyilkos lett, miután valaki számos anonim üzenetben biztatta arra, hogy ölje meg magát. A lány szülei ezt követően petíciót indítottak az oldal megszüntetéséért, amelyet több tízezren aláírtak. De nem ő volt az egyetlen, aki hasonlóan járt: az ask.fm ebben az időben a cyberbullying, az internetes zaklatás melegágyának számított, ahol főként angol és amerikai, 12-16 év közötti tinédzserek százával kapták a „kövér vagy” „öld meg magad”, vagy éppen nemi erőszakkal fenyegető üzeneteket az oldal anonimitásával visszaélő trolloktól, ami több öngyilkossághoz is vezetett.

Egy brit édesanya, miután meglátta, hogy 13 éves lánya olyan üzeneteket kap, amiben ismeretlenek azzal fenyegetik, hogy megerőszakolják, és kalapáccsal törik be a fejét, hadjáratot indított az ask.fm ellen. Jogilag nem tehetett semmit, az oldal ugyanis Lettországban van bejegyezve, így az oldal szponzorait vette célba. Azt sikerült elérnie, hogy olyan komoly cégek, mint az E-bay, a Vodafone vagy a British Airways elhatárolódjanak az ask.fm-től és visszavonják hirdetéseiket, sőt, a közfelháborodás nyomán még David Cameron brit miniszterelnök is az oldal bojkottálására és felelősségre vonására hívott fel, de komolyabb szinten nem sikerült megtörni az oldal sikerét.

De felütötte a fejét egy még bizarrabb jelenség, a „digitális önsebzés” is: sok fiatal elkezdett bizonyítottan saját magának küldeni gyalázkodó üzeneteket, hogy ezzel hívja fel a figyelmet saját magára és problémáira.

Figyelemfelhívás
©

Amikor pedig kiderült, hogy az Iszlám Állam is toboroz itt harcosokat, végképp az ask.fm vált a legrosszabb hírű közösségi oldallá. Az is csak rontotta az oldal renoméját, hogy alapítói, a playboy-életmódjuk miatt is kritizált lettországi orosz testvérpár, Mark és Ilja Terebin még jelzésértékű gesztusokban is alig ítélték el az eseményeket, interjúikban folyamatosan arról beszéltek, hogy ami az oldalukon történik, az nem az ő felelősségük, hanem a szülőké és a társadalomé.

2014 augusztusában aztán az oldal új tulajdonosok kezébe került, akik kirúgták az addigi vezetőséget, és eleinte azon gondolkoztak, hogy megszüntetik az egészet úgy, ahogy van. Aztán megfogadták, hogy erősebben fellépnek a zaklatások ellen, azonnal reagálnak a veszélyes tartalmakkal kapcsolatos levelekre és tartalmi szűrőket vezetnek be: azóta úgy tűnik, az ask.fm „sötét korszaka” véget ért.

A magyar szülőknek is kell félni?

A magyar ask.fm ennél azért mindig is jóval szelídebb közösség hírében állt, a mi tinédzsereinket úgy tűnik, inkább a közösség és a szereplési vágy, mintsem a szadizmus motiválja. Ezzel együtt egyszer Magyarországon is feljelentette az oldalt az Igazságügyi Minisztérium, miután egy szülő jelezte, hogy valaki lánya adataival és képeivel visszaélve posztol, de a fentebb említettekhez hasonlóan durva esetekre nálunk szerencsére nem volt példa. Bár próbálkozók vannak, Nasz Dani például azt mondta, neki írtak már olyat, hogy kiirtják az egész családját.

Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője a hvg.hu-nak szintén azt mondta, fordultak hozzá már olyan tizenévesek, akiknek többek között az ask.fm-en rosszindulatú üzeneteket küldtek, csúfolták őket. A szakember azt is komoly problémának tartja, hogy azok a fiatalok, akiket az oldal „sztárrá” emel, a jövőben hogyan birkóznak meg azzal, hogy a felnőtt világban ez a teljesítmény már nem lesz elég a sikerhez. Szintén aggasztónak és veszélyesnek tartja azon fiatal lányok esetét, akik egyfajta megfelelési kényszer, vélt vagy valós elvárások miatt úgy sugároznak magukról életkoruknak sem megfelelő, erősen szexualizált képet, hogy nem is igazán értik, hogy ezzel mit üzennek. Reményiné Csekeő Borbála ezzel együtt úgy látja, az oldalnak megfelelően használva pozitív hatása is lehet, például segíthet az olyan fiataloknak, akiket a való világban kiközösítenek, vagy túl gátlásosak az ismerkedéshez.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!