szerző:
hvg.hu

Hamarosan hiány lehet az országban hatósági állatorvosokból, a fiatalok ugyanis inkább a kisállatokkal foglalkoznak. Sok helyen magánállatorvosok végzik a hatósági munkát is.

Gondot okoz a kistelepüléseken a hatósági állatorvosok hiánya – írja a Napi Gazdaság. A lap azt írja, hamarosan hiány lehet az országban az állatorvosokból, a pályakezdők ugyanis inkább a hobbiállatok ellátásában és a nagyvárosokban keresik a megélhetésüket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a kisállatpraxis elszívó hatása mellett a közigazgatási életpálya sem elég vonzó ahhoz, hogy az állatorvosok a megyei kormányhivatalokban helyezkedjenek el hatósági állatorvosként.

Bár a szakemberhiány még nem veszélyezteti a szükséges feladatellátást, mégis valahogy vonzóvá kellene tenni az állatorvosoknak a hatósági munkát, jelenleg ugyanis sok községben a háziállatok egészségügyi ellátását és gyógykezelését is magánállatorvosok végzik.

Magyarországon 1995 óta szabad állatorvos-választás van, amely együtt járt a körzetek megszüntetésével is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!