szerző:
hvg.hu

Az ENSZ menekültügyi szervezete a villongásokkal teli Kobaneből elmenekült szír menekültcsalád útját követte végig a görög partoktól Magyarországon át Nyugat-Európáig. A szervezet felvételén megjelenik a hírhedt magyar fogda, ahova a családot bezárták csaknem száz ember közé. Azt mondták: hasonlóval sehol nem találkoztak útjuk során.

A kisgyermekeiket a kezükben tartva próbáltak ülőhelyet keresni a család tagjai a magyar fogdában, ahova állításuk szerint majdnem száz embert zsúfoltak be a hatóságok. A földön a maradék helyeken gyerekek és fiatalok feküdtek. A Belügyminisztérium korábban nem tagadta ugyan, de hivatalosan sosem ismerte el, hogy ilyen körülmények között kellett várakozniuk a menekülteknek, pedig hasonló felvételek már korábban is nyilvánosságra kerültek.

A család három napig volt elzárva Magyarországon. Az elzárásukkor elvesztették az összes csomagjukat, így az esti hidegben nem volt lehetőségük több ruhát felvenni, ráadásul így már pelenkájuk sem volt, amit a gyereken cserélhettek volna.

Mikor elengedték őket a hatóságok elszekadtak korábbi csoportjuktól. A szegedi pályaudvartól Budapestre utaztak taxival, ahol megvárták Hollandiából érkező "ismerősüket", az ős segítségével jutottak át autóval az osztrák és a német határon is. Az anya abban bízik, hogy gyermekei még elég kicsik ahhoz, elfeledjék a hosszú út során átélt megpróbáltatásokat.

Az ENSZ menekültügyi szervezetének magyarországi szóvivője, Simon Ernőt több ízben kerestük, de nem tudott további részletekkel szolgálni a családdal történtekről.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!