szerző:
hvg.hu/MTI

Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon, mondta Orbán Viktor vasárnap a köztelevízió kérdésére.

A kormányfőt arról kérdezte az M1, hogy van-e vita a kormány és Kövér László között a sorkatonaság kérdésében. Emlékezetes, Kövér László házelnök egy tévéinterjúban boncolgatta, hogy szerinte hiba volt a sorkatonaság megszüntetése, ezt követően Kósa Lajos is elismerte, hogy valóban zajlik ilyen diskurzus.

Orbán Viktor azonban közölte, hogy nincs vita, szerinte Kövér László nem arról beszélt, hogy vissza kellene vezetni a sorkatonaságot. Hozzátette, hogy nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye a kormányülésen. "Sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel, semmilyen módon nem tervezik megnyitni ezt a kérdést Magyarországon" - jelentette ki a miniszterelnök.

Bő tíz éve a sorkatonaság felszámolása ritkán látott egyetértést jelentett a pártok között, ám egymásra licitáltak akkoriban a politikusok, hogy ki akarta jobban vagy régebben a kötelező sorkatonaság megszüntetését. Végül egyszerűen nullára csökkentették a kötelező sorozás létszámát, majd a II. Orbán-kormány alkotmánymódosítása vezette ki teljesen a rendszert.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!