szerző:
hvg.hu

Állattartó telep van Orosz Mihály Zoltán bejelentett lakcímén – derült ki, amikor rendőrök próbálták ellenőrizni a közokirat-hamisítással vádolt polgármestert. Oroszt azzal vádolják, hogy jogtalanul használja a doktori címet, ő viszont az ügyében meghirdetett hat tárgyalás egyikén sem jelent meg. Most már kényszerintézkedést is elrendelhet ellene a bíróság.

Már rendőrökkel is kerestette az eljáró bíró Orosz Mihály Zoltán érpataki botránypolgármestert, aki hátráltatja a vele szemben indult eljárást – adta hírül pénteken a Nol.

Az erkölcsi elveket gyakran hangoztató, enyhén szólva nemzeti érzelmű polgármestert közokirat-hamisítással vádolják, a vádirat szerint ugyanis jogosulatlanul használja a doktori címet. Amikor kiszálltak bejelentett lakcímére, kiderült, hogy ott egy állattartó telep működik.

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint Orosz 2012. augusztusban igényelt új személyazonosító okmányt, és az igénylés során bemutatott egy külföldi okiratot, amellyel állítása szerint doktori címet igazolt. A megnevezett teológiai akadémia azonban nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, így nem is jogosult a cím adományozására. Az ügyészség szerint ezt az érpataki polgármester is tudta, de nem szólt, így bejegyezték a neve elé a két betűt.

©

Először 2015. októberben kellett volna bíróság elé állnia, azóta további öt tárgyalást tűztek ki, de Orosz Mihály Zoltán egyiken sem vett részt a Püspökladányi Járásbíróságon. Egy alkalommal tanulmányútra, egy másik esetben pedig betegségre hivatkozott, a további idézések – köztük az, ami mára, péntekre szólt – tértivevény nélkül jött vissza.

Arra, hogy Orosz bejelentett lakcíme egy állattartó telepen van, akkor derült fény, amikor a rendőrség megpróbálta ellenőrizni, hogy valóban beteg-e. A rendőrség információja szerint Érpatak atyja életvitelszerűen nem a községben lakik.

A bíróság felhívta a vádlott figyelmét, hogy tartózkodási helyének megváltozását köteles három munkanapon belül bejelenteni, valamint arra is, hogy innentől kezdve a tárgyalás a távollétében is megtartható. Arra is figyelmeztették, hogy ha továbbra is az eljárás meghiúsításán igyekszik, vele szemben kényszerintézkedés is alkalmazható.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!