szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor korábban visszautasította az amerikai nyomásgyakorlást a Hóman-szobor ügyében, ami csak hátráltatta az ügy megoldását - reagált a Miniszterelnöki Sajtóiroda Barack Obama Magyarországról tett megjegyzésére.

"A Hóman-szobor ügyében volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, amit Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasított" - írta közleményében a Miniszterelnöki Sajtóiroda.

"Általánosságban bármilyen külföldi nyomásgyakorlás csak hátráltatja az ügyek elintézését, és pontosan ez történt a Hóman-szobor ügyében is. A magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik" - tették hozzá.

Orbán Obamáéknál tavaly ősszel
©

A kormányfő hivatala azután szólalt meg, hogy Barack Obama a holokauszt-emléknap alkalmából tartott beszédében az antiszemitizmussal kapcsolatban kitért Magyarországra és a Hóman-szobor tervére is.

"Elnökként gondoskodtam róla, hogy az Egyesült Államok vezesse az antiszemitizmus elleni globális harcot" – mondta az elnök.

"Ezért volt, hogy amikor Magyarország szobrot állított volna egy második világháborús antiszemita vezetőnek, mi próbáltuk a leginkább rávenni a kormányukat, mondjon le erről a tervről. És ez nermcsak afféle széljegyzet volt a Magyarországgal való kapcsolatunkban, hanem nagyon is központi kérdés, amennyiben fenn akarják tartani a jó viszonyt Amerikában – és ezt a tudtukra is adtuk" – fogalmazott Obama.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!