szerző:
hvg.hu

A tanárlázadáshoz kapcsolódva szülősztrájkot hirdetett egy Facebook-csoport, amely arra buzdít, hogy február utolsó napján ne menjenek iskolába a gyerekek.

A gyerekek otthon tartásával demonstrálnák egy szülői kezdeményezés szervezői, hogy a tanárokhoz hasonlóan változást szeretnének elérni az oktatásban.

A Nem leszek suliban nevű Facebook-csoport arra buzdítja a szülőket, hogy február 29-én ne vigyék iskolába gyereküket, magyarázatuk szerint ezzel a tanárokat szeretnék segíteni, egyúttal azt jeleznék a kormányzat felé, hogy valódi és eredményes változást szeretnének elérni az oktatásban, "nem csak a szokásos látszatintézkedéseket és uszító propagandát". A csoport felhívása szerint aznapra szülői igazolást lehetne adni a hiányzásról, erre ugyanis egy évben három nap erejéig van lehetőség.

Szombaton, február 13-án tüntetést szervez a parlamenthez a pedagógus-sztrájkbizottság a pedagógusok és a köznevelés helyzetének a javítását követelve. A tüntetés előtt két nappal, csütörtökön jelentette be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László, hogy nem vesz részt a továbbiakban a kormány által szervezett köznevelési kerekasztal ülésein, annak összetétele ugyanis szerint nem alkalmas arra, hogy valódi változásokat érjen el. (A kerekasztal ülésén történtekről szóló Tóta W.-publicisztikát ide kattintva olvashatja el.)

A kerekasztalt azt követően hívta össze a kormány, hogy januárban a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelet fogalmazott meg az oktatás helyzetének tarthatatlanságát hangsúlyozva. Ennek nyomán országossá nőtt a tiltakozás, amelynek hatására szombaton az emberierőforrás-miniszter Balog Zoltán hátrébb léptette Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!