szerző:
hvg.hu/MTI

A herceghalmi polgármester felesége közleményt adott ki, amelyben azt írta, nem befolyásolták pártok, magánemberként adta be népszavazási kezdeményezését, és egyetért a vasárnapi zárva tartással.

A vasárnapi boltzárról népszavazást kezdeményező Erdősi Lászlóné csütörtökön azt közölte az MTI-vel: határozott álláspontja az, hogy nem ért egyet az üzletek vasárnapi nyitva tartásával, véleménye kialakításában pedig egyetlen párt sem befolyásolta.

"A sajtóban megjelent híresztelésekkel szemben a kezdeményezést mint a közügyek iránt érdeklődő, arról véleménnyel bíró független magánszemélyként tettem meg" – írta herceghalmi keltezésű sajtóközleményében Erdősi Lászlóné, Erdősi László herceghalmi független polgármester felesége.

A kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?" A kérdésből egyébként hiányzik az, hogy az országgyűlést milyen kötelezettség terhelné a népszavazás eredményét tekintve.

©

Bár Erdősi Lászlóné azt írta, nem befolyásolták döntésében, a közleményben nem reagált azokra a hírekre, amelyek szerint az őt kísérő fiatalember Kubatov Gábor Fidesz-alelnök és pártigazgató titkárának gimnáziumi osztálytársa volt. A fiatalembernek erős kötődései vannak a Kubatov elnöksége alatt működő Ferencvárosi Torna Clubhoz, akárcsak azoknak a kopasz, kigyúrt férfiaknak, akik szintén megjelentek Erdősinével a Nemzeti Választási Irodánál.

Mint ismert, kedden Erdősi Lászlóné mellett az MSZP-s Nyakó István is be akart nyújtani egy népszavazási kezdeményezést, de a Nemzeti Választási Irodánál kialakult tolongásban végül Erdősi Lászlóné volt a gyorsabb, így az ő kérdésével foglalkozik először az NVI. Az MSZP szerint az idős hölgyet az ott megjelent kigyúrt, kopasz férfiak is segítették, ők nem engedték Nyakót a blokkolóórához.

Mivel a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, ha Erdősi Lászlóné kérdése megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor az kerül a Nemzeti Választási Bizottság elé.

Az üggyel kapcsolatban kerestük Erdősi Lászlónét és a férjével, Erdősi László herceghalmi polgármesterrel pár szót tudtunk is beszélni, bár ő azt mondta, nem tudott felesége akciójáról, nem ismeri a feleségét segítő kopasz férfiakat, és nem erről szoktak otthon beszélgetni. A polgármester az RTL Klub riportereire polgárőröket is hívott. A Blikknek szerdán sikerült megtalálnia Erdősi Lászlónét is kutyasétáltatás közben, de akkor még nem nyilatkozott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!