szerző:
hvg.hu

A miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést adományozza a köztársasági elnök Mehriban Arif Kizi Aliyevának, a Heydar Aliyev Alapítvány elnökének, az UNESCO jószolgálati nagykövetének – olvasható a pénteki Magyar Közlönyben.

©

Mehriban Arif Kizi Aliyeva a magyar–azerbajdzsáni kapcsolatok elmélyítése érdekében végzett munkájáért, illetve Magyarország számára is kiemelkedő jelentőségű jószolgálati és kulturális tevékenységért kapta a magyar állami elismerést.

A Magyar Közlönyben közzétett államfői határozatban az érdemei közül kiemelték a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának, Óvodájának és Általános Iskolájának rekonstrukciója valamint bővítése során nyújtott önzetlen támogatását.

Az 51 éves Mehriban Arif Kizi Aliyeva Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök felesége. Ilham Aliyev a néhai elnök, az Azerbajdzsán függetlenségét kikiáltó Heydar Aliyev fia.

Magyarország és Azerbajdzsán kapcsolatának sajátos mérföldköve volt, amikor hatalmas nemzetközi felháborodás közepette Magyarország 2012 augusztusában az Európa Tanács külföldi foglyok átadásáról szóló egyezménye alapján átadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, aki 2004-ben, egy budapesti NATO-nyelvtanfolyamon éjszaka, álmában, egy baltával meggyilkolta örmény katonatársát, Gurgen Margarjánt. A magyar bíróság annak idején különös kegyetlenséggel, aljas indokból és előre kitervelten végrehajtott emberölés miatt ítélte életfogytiglani börtönre, de kiadatása után a baltás gyilkost hazájában azonnal kegyelemben részesítették. Örményország a történtek miatt megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.

Azerbajdzsán sokáig a magyar kormány keleti nyitás stratégiájának egyik hangsúlyos célpontja volt. Ennek részeként egyebek mellett magyar kereskedőház nyílt Bakuban 2012-ben, és később járatot indított az azeri fővárosba a Wizz Air.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!