Nem értik, hogyan illeszkedik az európai döntésmechanizmusba.

Megszólalt a kvótanépszavazás ügyében az Európai Bizottság egyik szóvivője is. Natasha Bertaud a Euronews szerint azt mondta, Brüsszelben megkérdőjelezik Magyarország álláspontját, és a népszavazás részleteinek tisztázását kérik.

„Nem értjük, hogyan illeszkedik (a népszavazás) a döntéshozatali mechanizmusba, amelyet minden tagállam elfogadott, köztük Magyarország is, az uniós egyezmények szerint” – mondta Bertaud.

A szóvivő arra utal, hogy a menekültek elhelyezésének kvótáját a kormányok többséggel fogadták el, ezért az Magyarországra nézve is érvényes, annak ellenére, hogy ellenezte azt.

A magyar kormány álláspontja viszont az, hogy a döntés ellentétes az uniós szabályokkal.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!