szerző:
hvg.hu

Vasárnap este fél hatig a salgótarjániak 45,97 százaléka szavazott az időközi polgármester-választáson. Az utolsó napokban lejárató szórólapok sokasága jelent meg a postaládákban.

Polgármestert választ ma Salgótarján. A választásnak elképzelhető, hogy önmagán túlmutató jelentősége lesz, kedvező eredmény esetén ugyanis mindegyik oldal trendfordulóként értékelheti a történteket. A kampány ennek megfelelően fölfokozott és heves volt. Helyszíni élményeink alapján készült beharangozónkat itt olvashatja.

A részvétel visszaigazolni látszik a tét nagyságáról írtakat: 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,25%-a adta le voksát, ami magasabb arány, mint a 2014-es általános helyhatósági választáson az azonos időpontban volt. A 11 órás jelentés szerint pedig 19,52%-os volt a részvételi arány, szemben a másfél évvel ezelőtti 17,74-gyel.

©

A 13 órai adatok szerint már a szavazásra jogosultak 29,41 százaléka meglátogatta a szavazófülkéket, szemben a 2014-es adatokkal amikor valamivel kevesebben 24,58 százalék vett részt a szavazáson.
Valamivel 15 óra után a legfrissebb adatok szerint az emberek 37,62 százaléka voksolt már. 2014-ben ugyan ekkor a részvételi arány, 29,94 százalék volt.

A 17:30-as adatok szerint 45,97 százalék a részvételi arány, míg 2014-ben 17 óra 30 perckor 37,6 százalékos volt.

A választást azért kellett kiírni, mert a 2014-es győztes, a szocialista Dóra Ottó tavaly novemberben rövid betegséget követően elhunyt. Székéért négyen versenyeztek, az MSZP-DK és a Tarjáni Városlakók Egyesülete által támogatott alpolgármester, Fekete Zsolt, a Fidesz jelöltje Simon Tibor, a jobbikos Hulitka István és a Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula.

Az elmúlt napokban egyébként tovább durvult a kampány a városban. Egy ismeretlen eredetű, ám a Fidesz nyilvános üzeneteinek megfelelő tartalmú szórólap jelent meg, amely azt tartalmazta, hogy az önkormányzat akkora hiányt halmozott föl, hogy ha a jelenlegi vezetés, és konkrétan Fekete Zsolt folytatja a munkát, úgy az minden tarjáninak 57 ezer forint plusz kiadást jelent. A Fekete Zsoltként szignózott levél egy „csekket” is tartalmaz, amelyről többen azt is hitték, hogy be kell fizetni. A szórólapot a helyi választási bizottság törvénysértőnek ítélte, és eltiltotta az ismeretlen elkövetőt a jogsértést folytatásától.

Mindemellett más lejárató anyagok is landoltak a postaládákban, köztük a szokott menekültellenes propagandával. Több szórólap szerint a baloldal el akarja menekültekkel árasztani a megyeszékhelyet. A Vastagbőr blog alapos összeállítást tett közzé a kampány véghajrájának termékeiből

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!