szerző:
Kálmán Attila

Továbbra sincs döntés a Simicska-érdekeltség Mahir Cityposter kontra főváros ügyben. Az önkormányzat a második oszlopháború-tárgyalás előtt három nappal hatalmazott meg új ügyvédet, aki ennek köszönhetően csak időhúzásra játszhatott. Budapest feje felett továbbra is százmilliós kártérítés lebeg a szerződésbontás miatt.

Mióta nem folyik közelharc a budapesti hirdetőoszlopoknál, kicsit mindenki megfeledkezett a januárban még teljes gőzzel folyó oszlopháborúról. A bíróságon viszont továbbra is egymásnak feszül a Simicska Lajoshoz köthető Mahir Cityposter Kft. és a Fővárosi Önkormányzat.

Kedden reggel tartották a Fővárosi Törvényszéken az ügyről szóló második tárgyalást, amely az elsőhöz hasonlóan jogerős ítélet nélkül, halasztással ért véget. A bíró a maga visszafogott stílusában meg is rótta az alperes önkormányzatot, hogy rosszhiszemű magatartást folytat, mert továbbra sem tisztázta érdemben az ellenkérelme homályos pontjait.

©

Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a főváros által három nappal a tárgyalás előtt megbízott új ügyvéd nem sokban múlta felül az első tárgyaláson leszereplő elődjét, aki egyetlen jogszabályt sem volt képes megnevezni, ami alapján felbontotta az önkormányzat a Cityposterrel 2006-ban 25 évre szóló szerződést. (A szerződés és annak felbontásának körülményeit cikkünk végén keretes szöveg részletezi.)

Az alperes ügyvédje zavarosan, akadozva adta elő az ellenkeresetet, a döccenőkön csak az segítette át, hogy a bíró kérdésekkel segítette, mint tanár a felkészületlenül felelő diákot. Így annyi derült ki, hogy az önkormányzat továbbra is azzal magyarázza a szerződés felbontását, hogy a Cityposter nem olyan légszennyezettséget mérő oszlopokat és internetes terminálokat állított, amilyeneket kellett volna. Valamint rossz helyre rakott több oszlopot is.

A bíró hiába kérte, hogy pontosan mondják meg, melyik oszlopokkal volt a gond, az alperes ügyvédjei ezt egy rövid sutyorgás után sem tudták elárulni. A Citypostert képviselő Magyar György eközben magában nevetgélt és hitetlenkedve fogta a fejét.

Ennyi alapján borítékolható lett volna a Cityposternek kedvező bírói döntés, de az alperes ügyvédje bedobott egy új taktikai elemet: viszontkeresetet adott be, amiben amellett érvelt, hogy meg sem szabadott volna kötni a szerződést, ezért jogszerű annak a felmondása.

Magyar György az első tárgyaláson
©

Az érvelés kitért arra, hogy a pályáztatásnál nem tartották be sem a határidőket, sem a közbeszerzési törvényt, ezért a közgyűlésnek döntenie sem szabadott volna a szerződésről – hogy ez miért a Cityposter sara, és nem az önkormányzaté, az nem derült ki. Továbbá az is előkerült, hogy a Cityposter "lehetetlent ígért", amikor 3000 ingyenes külföldi hirdetést ajánlott Budapestnek, mert a szerződés megkötésekor erre nem volt jogosultsága.

A bíró fejét csóválva jelezte, hogy ezt a viszontkeresetet szerencsésebb lett volna már az első tárgyaláson elővezetni, így viszont április 26-áig várni kell a folytatásra.

Az ügyben korábban született bírói végzések szerint a főváros továbbra sem bonthatja a Mahir-oszlopokat. És ugyan vissza is kellene adniuk a korábban elbontottakat, de annak költségeit Simicska cégével akarják kifizettetni, ami a citypostereseknek nem tetszik.

Magyar György egyelőre 579,6 millió forint biztosítékot kért a fővárostól az oszlopokra, de a bontással okozott károk a későbbiekben pluszként rájönnek erre az összegre.

A vita tárgya –Simicskának jó üzlet, Budapestnek kevésbé
Budapest 2006-ban kötött több céggel utcabútor-szerződéseket, köztük a MAHIR Cityposter Kft.-vel 761 hirdetőoszlopra. Ezek közül a szerződés szerint ötnek a légszennyezettséget is mérnie kell, és 25-öt pedig internetes terminállal kell felszerelni.
A pályázati procedúra után kötött szerződés legfontosabb pontjai, hogy a Cityposter kizárólagos jogot szerzett hirdetőoszlopok állítására a főváros területén és az oszlopok 50 méteres körzetében más nem is reklámozhat.
Mindezért cserébe a bevételek 15 százalékát, de legalább nettó 45 millió forintot fizet a cég Budapestnek, valamint az önkormányzat és általa fenntartott intézmények kedvezményesen, illetve ingyen hirdethetnek a felületein.

A MAHIR Cityposter Kft. hirdetőoszlopokra vonatkozó, 25 évre szóló szerződését 2015. október 31-ei hatállyal mondta fel a főváros. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég nem sokkal ez után adott be keresetet a szerintük jogellenes szerződésbontás miatt a Fővárosi Törvényszéken. A Gazdasági Kollégium ennek folyományaként tárgyalta az ügyet – Simicska távollétében – január 11-én.

 

A fővárosi önkormányzat nem várt eddig, már január 2-án elkezdte elbontani a MAHIR-oszlopokat, mint a tárgyaláson kiderült, 10 nap alatt összesen 118-at sikerült elhordaniuk.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!