szerző:
hvg.hu

A nyolctagú jobbikos elnökség közül hétnek legalább egy közeli rokona pénzhez vagy valamilyen pozícióhoz jutott az elmúlt években a párttól vagy annak valamelyik szervezetétől – tárta fel a Direkt36.hu. Vannak, akik tanácsadók voltak, vagy éppen személyi titkárnak álltak. Újságírói munka is jutott több rokonnak.

Az egyedüli kivétel a jelenlegi elnökségi tagok között Novák Előd, akinek felesége, Dúró Dóra szintén jobbikos parlamenti képviselő, de Novák állítja, hogy a kapcsolatuknak nem volt hatása egymás karrierjére – derül ki a cikkből.

Volnerék Diamondja

Volner János alelnök felesége, Volner Beatrix 2011-ben alapított vállalkozása, a Diamond Business Consulting szóbeli tanácsadásra szerződött a frakcióval. 2011 januárja és júniusa között havi félmillió forintot kapott a cég, amelynek a legutóbbi leadott, 2014-es mérlege szerint azóta semmilyen más bevétele nem volt.

A Diamond Business-szel kötött szerződés előtt egy hónapig, 2010 decemberében egy másik cég, az AABO System adott tanácsokat a frakciónak. Akkor már nem volt ugyan semmilyen kapcsolata Volnerékkel, de 2010 májusáig Volner János és Volner Beatrix közös tulajdonában volt.

Sem a Jobbik, sem Volner János, sem Volner Beatrix nem kívánt válaszolni arra, hogy hogyan került a Jobbik kapcsolatba a Diamond Business-szel és az AABO-val, miért választották őket a Jobbik, és a cégek kinek és milyen gyakran adtak a tanácsokat.

Miközben cége tanácsokat adott a Jobbik frakciójának, Volner Beatrix férje, Volner János parlamenti személyi titkáraként is dolgozott, havi nettó 85 ezer forintért, de azt nem árulták el, mettől meddig.

A pártigazgató édesapjának tanácsai is értékesek

Szabó Gábor pártigazgató édesapjának tanácsaiért ugyancsak százezreket fizetett a párt. A korábban autószerelőként dolgozó Szabó György aktív párttag. Már alapításakor csatlakozott a Jobbikhoz, és azóta tagja az etikai bizottságnak.

2010-ben fővárosi képviselővé választották, 2010-ben és a 2014-ben pedig ő írta a párt parlamenti választási programjához a közlekedésről szóló részt. 2010 és 2012 között a Budapesti Temetkezési Intézet felügyelőbizottsági tagja volt, 2010 és 2014 között a BKK-é, 2015 januárjában pedig a BKV igazgatósági tagja lett.

Apáti testvére tanulmányokat írt

Apáti István alelnökké választása után kevesebb mint egy évvel, 2015 áprilisában testvére, Apáti Ferenc cégével, a T+F 2002 Bt.-vel kötött szerződést a párt frakciója agrárgazdasági tanácsadásra. Apáti Ferenc gazdasági agrármérnökként végzett, és a Debreceni Egyetem Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszékén egyetemi docens.

Cége havi 118 ezer forintért írt pároldalas tanulmányokat mezőgazdasági témákban, ezekért összesen 1 millió 66 ezer forintot kapott. A T+F átlagosan havonta egy három-négy oldalas tanulmányt adott le 2015 áprilisa és decembere között.

Apáti Ferenc a Direkt36-nak azt mondta: havi 3-4 napot dolgozott ezeken.

Apáti István alelnök azt nyilatkozta, hogy ő ajánlotta be öccsét tanácsadónak, mert megfelelő szaktudással rendelkezik. A kilenc hónapos szerződést nem hosszabbították meg, Apáti István szerint azért, mert öccse teljesen leterhelt, pedig nagy szükség lenne rá.

Önkéntesből tröszt

 Szávay István jobbikos alelnök és testvére, Szávay László már alapításakor kapcsolatban került a Jobbikkal. László önkéntesként segítette a pártot, de a kapcsolat csak jóval később vált formálissá.

A filozófiát, teológiát és történelmet tanuló Szávay László a Direkt36-nak azt mondta: eleinte tudományos pályát szeretett volna befutni, ezért sokáig csak alkalmilag segített be a Jobbiknak. Ez 2012 májusában változott meg, azután két éven keresztül tizenháromszor szerződött ugyanis vele a frakció tanácsadásra, összesen kétmillió forintért.

Szávay László azt mondta, Farkas Gergely frakcióigazgató kérte fel arra, hogy kommunikációs tanácsokat adjon, és kreatív munkákat végezzen a pártnak. Úgy tudja, hogy mindenki nagyon meg volt elégedve munkájával, így idővel egyre szorosabb lett a kapcsolata a párt vezetőivel.

A Direkt36 információ szerint Szávay László tagja Vona Gábor ötfős tanácsadói csapatának, de ezt Szávay nem akarta kommentálni. A Trösztnek nevezett csoportról Vona az ATV-nek azt mondta, hogy fiatal zsenikből áll, és az összes nagyobb volumenű beszéde előtt velük egyeztet.

Könyvkiadással nagymamával

Z. Kárpát Dániel anyja és akkor 79 éves nagyanyja közös cége 2013-ben kapott egymillió forintot a Jobbik pártalapítványától, amelyről az RTL Klub készített riportot.

A Kárpátia Műhely a Hunok, hungárok, magyarok című könyv kiadására kapta a pénzt. Annak ellenére, hogy Z. Kárpát Dániel 2012-ben kiszállt a családi cégből, az RTL Klub riporterének a kiadó székhelyén azt mondták, hogy az ügyben Z. Kárpátot kell keresni.

Vonáné, a médiafelelős

Vona Gábor pártelnök felesége nem áll szerződéses viszonyban sem a párttal, sem annak frakciójával, mégis fontos szerephez jutott a Jobbik mellett: a pártsajtó felépítéséért dolgozott. Annak idején ő vitte a prímet a barikad.hu-nál, majd a nyomtatott havilapnál, bár a főszerkesztő elvileg Pörzse Sándor volt.

A Barikád szerkesztősége 2011-től a Képviselői Irodaházban működött, Vona-Szabó Krisztina heti többször járt oda dolgozni. 2011 márciusától a lap impresszumában is megjelent a neve a szerkesztőbizottság tagjaként, időnként publicisztikákat jegyzett.

2012 őszén azonban a Jobbik és a lapot kiadó cégben résztulajdonos Szegedi Csanád viszonya megromlott, Szegedi kilépett a pártból, a kiadót pedig a Forrai Richárd által vezetett Iránytű Intézet vásárolta meg. Ezzel párhuzamosan Vona-Szabó Krisztina az újság szerkesztéséből is kiszállt, több jobbikos szerint magánéleti okok miatt „visszavonult a közélettől”. 2014-ben aztán visszatért a Barikádhoz szerkesztőként, azóta ismét szerepel a lap impresszumában.

Vona-Szabó Krisztina testvére, Szabó Judit is több pozícióban megfordult 2010 óta sógora, Vona Gábor közelében. 2010 és 2012 között a Barikád titkárnője volt, majd Vona Gábor személyes titkárságvezetője lett, 2013 nyarától pedig a Vonával szoros kapcsolatot ápoló Forrai Richárd asszisztense lett az Iránytű Intézetnél. 2015 novemberében a Magyar Hírek ügyvezetője lett Forrai mellett.

A két Szabó-nővér az elmúlt hónapokban indult női magazin, az Igenélet szerkesztői is a honlap impresszuma szerint.

Kisebb falatok

2012-ben a hvg.hu írt arról, hogy nettó több százezer forintos havi fizetést kaphat Brüsszelből a Jobbik pártigazgatójának húga, aki a pártból kilépett Szegedi Csanád EP-képviselő egyik akkreditált asszisztense volt akkor.

Bár 2014 júniusa óta nem a párt alelnöke, Balczó Zoltán családtagjai is töltenek be fontos pozíciókat a Jobbik környezetében. Fia, Balczó Mátyás 2010 óta a Barikádnál dolgozik újságíróként és szerkesztőként. Balczó Mátyás felesége, Balczó-Sándor Csilla szintén a Barikádnál dolgozik újságíróként.

Jobbik: csak a teljesítmény számít

A Jobbiktól a Direkt36-nak úgy reagáltak, hogy a politikusok hozzátartozóival „kizárólag a szakmai teljesítményük miatt” szerződtek, mert a „Jobbik frakció személyzeti politikájában nem játszik szerepet a családi kapcsolat, a személyeket és vállalkozásokat pusztán érdemeik alapján kérjük fel feladatokra”. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!