szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Március 23-ig bocsánatkérést várnak mindkettőjüktől, ha nem, 30-ra egyórás országos munkabeszüntetést hirdetnek összes támogatójukkal.

Nagy horderejű bejelentést ígért a pedagógusok tiltakozásainak támogatására szervezett március 15-i tüntetésre Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója.

Beszédében, amelyben "nincsen hatalmatok fölöttünk" jellegű üzeneteket küldött a kormánynak, Pukli közölte: ha a kormány képviseletében Orbán Viktor, az állam nevében pedig Áder János 2016 március 23-ig nem kér bocsánatot "az elmúlt elmúlt hat esztendőben megfélemlített, megalázott emberektől", akkor 2016 március 30-ra egy órás országos munkabeszüntetésre szólítják fel a keddi megmozdulást támogató 70 szervezetet, és mindenkit, aki melléjük állt.

Követelte, hogy ugyanaddig megbízható kerekasztalt szervezzenek az oktatásról, ahol "tárgyalóképes" kormánytagok vesznek részt. Szerinte Balog Zoltán miniszter és Palkovics államtitkár lejáratta magát.

De nem lehet sztrájkolni - figyelmeztetett a szónok, aki szerint a jelenlegi törvények megcsúfolják a demokráciát, semmibe veszik a szakszervezeteket és a munkavállalókat. Ezért ez a sztrájk igazából polgári engedetlenség lesz, mert az állampolgároknak alkotmányos joga kinyilvánítani, amiben hisznek.

©

Milyen törvény az, amely a hatalmat védi az emberektől - tette fel a költői kérdést Pukli, majd azzal folytatta, hogy most nem kérnek, hanem követelnek. Most vagy soha, történelmi pillanatokat élünk, és nem mondhatjuk a gyerekeinknek, hogy tehettünk volna értük valamit, de elmulasztottuk - érvelt az elhatározás mellett.

Maga a sztrájk úgy néz majd ki, hogy a Tanítanék Mozgalom tagjai egy órára felfüggyesztik a tanítást, a tanárok kimennek az iskolák elé. Ahová egyébként mindenki mást is hívnak, álljon le az élet mindenhol - invitálta Pukli azokat, akik szolidaritást vállalnának velük. Az egyórás sztrájk után aztán lehet 2, majd 3 órás - vetítette előre, mi lesz, ha hatástalannak bizonyul az első munkabeszüntetés.

A mai tanártüntetésről és a nemzeti ünnep többi eseményéről szóló hírfolyamunkat itt találja.