szerző:
hvg.hu

2013. december 31-én az Orbán-kormány határozatban döntött egy emlékmű létesítéséről a budapesti Szabadság téren, ahol Magyarország német megszállásának akartak emléket állítani. De miután a terv nyilvánosságra került több civil szervezet és politikai párt tiltakozott ellene, amely azóta is tart.

A Szabadság tér fantomja – két év után leleplezzük – ezzel a címmel demonstráltak ma este Budapesten a német megszállási emlékműnél az ottani alternatív emlékmű létrehozói.

A szervezők felhívásában emlékeztettek, hogy éppen két éve tartottak flashmobot „a kormányzó hatalom hazug emlékezetpolitikája ellen tiltakozók”, és felállították az Eleven Emlékművet, amely a Szabadság téri német megszállási emlékmű „ellen-emlékműve”. Beszélgetőkört is létrehoztak, amely égető társadalmi kérdések kibeszélésével demonstrál azóta is a Szabadság téren.

„Már két éve, hogy itt van Gábriel. Már két éve, hogy itt vagyunk mi is. Felállítottak egy emlékművet, de leleplezni nem merték. Mi nem félünk – mi leleplezzük, amit a hazugság eltakar. Gyere el és segíts Te is az akcióban: leplezzük le közösen a Szabadság tér fantomját” – olvasható demonstráció meghívójában.

Így leplezték le a „Szabadság tér fantomját”:

©
©

©