szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Úszószövetség elnökéről az áprilisi közgyűlésnek kellene döntenie, mondta a HVG-nek Orendi MIhály, a szakszövetség ellenőrző testületének volt elnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy januárban írásban lemondott a testület irányításáról, így az ő pótlását is meg kell oldani, mert anélkül nem működik törvényesen a szövetség. A HVG csütörtökön megjelenő számában részletesen ír annak hátteréről, hogy megindult a támadás Gyárfás Tamás lemondásáért.

Kiss László-ügy, a 80-as évekből előkapart doppingügy, és még ki tudja, mi van előkészítve. Egyre-másra jelennek meg a sajtóban az úszósporttal kapcsolatos kínos ügyek, pár hónappal a riói olimpia előtt. „Kinek az érdeke, hogy egyszerre annyi év távlatából ezeket a nyilvánosságra hozza?” – ez az, ami elmondása szerint leginkább érdekli Orendi Mihályt, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) Ellenőrző Testülete volt elnökét, aki a HVG kérdésére nem tagadta, benne is megfordult, hogy Gyárfás Tamás elnök ellen megy az egész.

©
Ez szigorú magánvéleményem, de Gyárfás Tamás helyében én bizalmi szavazást kérnék magam ellen az április végi éves közgyűlésen, szigorúan titkos szavazással, mondta Orendi, aki megerősítette azt az információnkat, hogy az elmúlt év végén szóban lemondott a szövetség ellenőrző testületének a vezetéséről, amelyet ez év elején írásban is megerősített, így az áprilisi közgyűlésen tisztújításra is szükség lesz ezen a poszton. „Abban egyeztem meg az elnök úrral, hogy lemondásomat a közgyűlésen jelentik be, ahol új napirendi pontként a tisztújítás elrendeléséről is dönthetnek majd.”

Szomorú vagyok a történtek miatt, mondta még a hvg.hu-nak a Kiss-ügyről, melynek konzekvenciáit nem 55 évvel az eset után kellett volna levonni, hanem még akkor. Neki fogalma se volt a sikeres edző múltjáról. Orendi úgy került a sportág közelébe, hogy a Debreceni Sportcentrum vezetőjeként sokat tett a 2007-es debreceni úszó-Eb sikeres megrendezéséért. Jelenleg a Magyar Országos Korcsolyaszövetség ügyvezető igazgatója, ahol Kósa Lajos az elnök.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!