szerző:
hvg.hu

Vad számháború dúl a kéményseprő érdekvédelmi szervezetek és az új felettes szervük, a Katasztrófavédelem között arról, hány kéményseprő fog a nyártól dolgozni. Egy közbeszerzési eljárás árulkodó számadatra enged következtetni. Akármennyi is a végső szám, igazi luxusautókkal furikáznak majd a kéményseprők.

Változik a kéményseprés: július 1-jétől érvénybe lép az a 2015-ös törvény, amely alapján a kéményseprés a Katasztrófavédelem égisze alá kerül. A kéményseprők érdekvédelmi szervezete, a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) ma bejelentette, hogy akár a népszavazási kezdeményezésről sem riad vissza, csak hogy megmentse az évenkénti egyszeri kötelező kéményellenőrzést, nehogy a "csendes gyilkos", a széndioxid újabb esélyt kapjon, hogy öljön. A kormány ugyanis kevesebb kéményseprőt akar foglalkoztatni a szakszervezet szerint, amely még eredetileg 450 állást hirdetett meg, de csak 250-300 embert akar felvenni, gyanakszik a KOSZ.

©

A Katasztrófavédelem tagadja ezt, ám a mai Közbeszerzési értesítőben megjelentek mintha a szakszervezet igazát támasztanák alá. 692 millió forint értékben 120 egyterű vagy dobozos járművet szerez be a Katasztrófavédelem. A KOSZ vezetője szerint könnyű kiszámolni, hogy – mivel a kéményseprés párosan végzendő munka – a 120 autóhoz 240 kéményseprő kell maximum. Ami a szakszervezet becsléséhez áll közelebb. Igaz, a Katasztrófavédelem azt is mondhatja, négy embert készül az autókba ültetni, de a kiírás szerint csak minimum két embert kell tudni szállítania az autóknak, nem négyet.

A kiírás alapján egyébként igazi joyride, meseautózás lesz a kéményseprők élete: elektronikus menetstabilizátorral, tempomattal, USB-s autórádióval, légkondival, tolatóradarral felszerelt autókkal járják majd az utat két kémény között.

A Katasztrófavédelem mérőműszereket és kéményseprő eszközöket is vásárol nagy tételben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!