szerző:
MTI / hvg.hu

A miniszterelnök a Magyar Katolikus Rádióban is kampányolt egyet. Elsorolta az eddig hangoztatott érveit, ugyanakkor most már finoman tompítani igyekezett annak következményeit, hogy ha végül érvénytelen lenne a vasárnapi népszavazás. Tarisznyára és hamuba sült pogácsára ugyanakkor biztosan szüksége lesz, ha elmegy majd a referendum után Brüsszelbe tárgyalni – derül ki az interjúból, amelyből az MTI készített összefoglalót.

A miniszterelnök szerint inkább érzelmileg van jelentősége annak, hogy érvényes lesz-e a vasárnapi kvótareferendum. Orbán Viktor a Katolikus Rádiónak adott, csütörtökön sugárzott interjúban azt mondta: azok, akik nem mennek el, rábízzák a döntést a többiekre.

A kormányfő úgy fogalmazott: "kivonulni nem lehet, ennek az országnak vagyunk a polgárai, ha nem veszünk részt a döntésben, bejelentjük, hogy elfogadjuk a többiek részvételével született döntést". Orbán Viktor szerint van jelentősége, de inkább érzelmi jelentősége van annak, hogy érvényes lesz-e a népszavazás.

Hozzátette: az ember szeret olyan közösséghez tartozni, amelynek tagjai tudják, mi fontos, és mi nem, és amikor fontos ügyről van szó, képesek egyszerre mozdulni. De politikai értelemben a részvételnek nincs jelentősége – jegyezte meg.

A kormányfő azt mondta: a részvétel a magyar nemzet állapotáról és minőségéről is szól, hogy valóban egy közösséget alkotnak a magyarok, "vagy csak össze vagyunk hajigálva".

A migránsválság megoldásáról itt is azt mondta: a segítséget kellene küldeni, nem pedig a bajt behozni az EU-ba. Ezért a jó segítés az, ha nem elvonják az erőforrásokat, embereket a világ nehéz sorsú térségeiből, hanem a jó képességű embereket is segítik ottmaradni és szerepet vállalnak ezeknek az országoknak a fejlődésében – hangsúlyozta.

Orbán Viktor szerint a népszavazás nem valaminek a vége lesz, hanem valaminek a kezdete: ha megvan az eredménye, akkor "hamuba sült pogácsát tesz a tarisznyájába", és elindul Brüsszelbe.

Elmondta: az uniós vezetőkkel azt beszéli meg, mi lesz azzal a brüsszeli döntéssel, hogy ha sok migráns érkezik a kontinensre, akkor felső korlát nélkül, kötelező erővel szétosztják őket a tagállamok között. Magyarországnak meg kell változtatni ezt a szabályt – tette hozzá.

Ha a magyar nép egyértelművé tette mit akar, vagy mit nem akar, akkor ennek érvényt kell szerezni Brüsszelben – vélte.

A magyar népszavazás nem azért fontos, mert sok ember mondott valamit, hanem azért, mert egy demokráciában, ha az emberek mondanak valamit annak súlya van, nem lehet figyelmen kívül hagyni – magyarázta.

Orbán Viktor beszélt arról is, az európai demokrácia egyik legcsúnyább történetének, erőszaktételnek tartja, hogy az Európai Unióban négy tagállamot – Magyarország mellett Csehországot, Szlovákiát és Romániát – átverve született döntés a kötelező kvótáról.

Kitért arra is: a kormány már tárgyal arról, hogy önkéntes alapon szerveződő területvédelmi egységeket állítson fel.

Orbán kampányol: az EU a magyarokkal védetné meg Ausztriát és Németországot

Ha a kormány enged Brüsszelnek, amely ellenőrizetlen migrációt akar rákényszeríteni a magyarokra, meg fog változni az ország - mondta Orbán Viktor kedden az M1-nek adott interjúban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!