szerző:
HVG

Miért nem diktatúra Magyarország, viszont miért egyértelmű, hogy autokratikus hatalom kormányoz?

Kornai János szerint az autokratikussá vált Magyarország mellett Lengyelország is autokrácia felé halad, miközben Közép- és Délkelet-Európa többi posztszocialista országában is fenyeget a demokrácia feladásának a veszélye.

A Harvard és a Corvinus professor emeritusa a friss HVG-ben megjelent interjújában elmondja: Magyarország autokratikus korszaka azzal indult, hogy Orbán Viktor deklarálta, hogy tíz-húsz évre be akarja magát betonozni.

©

A professzor még egy kis értelmező szótárt is készített arról, hogy mit ért az autokrácia, diktatúra és demokrácia fogalmakon. A diktatúra például már jogilag is felszámolja a többpártrendszert, vagyis az ellenzék ott nem gyenge, hanem nulla. És az autokráciában nem jutnak el a megfélemlítés olyan szintjére, mint a kínvallatás vagy a tömeges kivégzés, ellentétben a diktatúrával, viszont éppen emiatt lehetséges, hogy például Törökország a szemünk előtt alakul majd át diktatúrává.

Az illiberális demokrácia fogalmáról a professzor azt mondja, olyan mint az ateista pap, vagyis szerinte minden demokrácia liberális.

A Kornai Jánossal készült interjút teljes egészében elolvashatják a friss HVG-ben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!