szerző:
hvg.hu

Akik másfél évvel ezelőtt támogatták az olimpia rendezését, majd most szembefordultak mindezzel, nem túl jellemesen viselkednek,elárulták ezt az ügyet és felmondták az olimpiával kapcsolatos nemzeti egységet – nyilatkozta Tarlós István budapesti főpolgámester.

A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Tarlós hangsúlyozta: szerinte nem arról szól a "történet, mint amiről szólnia kellene". Úgy vélte, demagóg és erőltetett hasonlatokkal heccelik a közvéleményt.


A főpolgármester szerint valószínűleg most fognak aktivizálódni az olimpia támogatói. „Ne felejtsük el, hogy az az aláírás-mennyiség, amelyet a Momentum Mozgalom az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazásért összegyűjtött, nagyon soknak tűnik, és valószínűleg az ellenőrzések után is jócskán el fogja érni azt a minimális számot, amely egy referendum kiírásához szükséges, de egy csaknem kétmilliós városban csak a szavazóképes lakosságnak körülbelül a húsz százaléka lesz. Tehát attól nagyon messze vagyunk", hogy ezt többségnek lehessen nevezni – mondta.

©


Azt is hozzátette, hogy a következő hetekben sok minden eldől, hogyan foglal állást a kormány, a Magyar Olimpiai Bizottság és Fővárosi Közgyűlés, és az sem zárható ki, hogy a népszavazás előtt születik "egy negatív döntés", és akkor nem lesz miről népszavazást tartani.

    A főpolgármester hangsúlyozta azt is: a magyar emberek régi álma, hogy olimpiát lehessen rendezni, egy olyat, amelynek nemcsak a konkrét sportértéke jelentős, hanem sok mindenre neveli az embereket: alázatra, a másik tiszteletére, a sportszerűségre és a fair magatartásra. Ezek nemcsak a sportpályákon fontosak, hanem az életben is azok lennének - fűzte hozzá Tarlós István, aki szerint ezekbe az olimpia ellenzői nem gondolnak bele.

©


   
    Egy másik felvetésre, hogy a Momentum Mozgalom tagjainak kapcsolódásait balliberálisnak lehet minősíteni, Tarlós István azt válaszolta: "ez valószínűleg így van, de alapjában azért ők viszonylag tiszták, intaktak azoktól a spekulációktól, amelyek a magyar politikát, főleg a jelenlegi ellenzék politikáját kísérik".