szerző:
hvg.hu

Másodszor sem engedélyezte a rendőrség, hogy az Együtt aktivistái sípot osszanak, szimpatizánsai pedig demonstráljanak március 15-én – adta hírül újabb videójában a párt elnöke.

Juhász Péter a Facebookra feltett videójában azt mondta: rendőrök személyesen kézbesítették számukra az elutasító határozatot, amelyben a hatóság másodszor is megtiltotta a síposztást a nemzeti ünnepen. Vagyis, foglalta össze a politikus,  

a szólás- és sajtószabadság ünnepén nem lehet visszajelzést adni Orbánnak egy füttyszó keretében."

 Az első határozat ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a párt.

A videóban Juhász Péter emlékeztetett: egy, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény csak akkor tiltható be, ha az a közlekedés aránytalan sérelmével jár, vagy népképviseleti szerv működését akadályozza. Itt azonban egyikről nincs szó – fűzte hozzá.

Megtiltotta a rendőrség Juhászéknak, hogy kifütyüljék Orbánt március 15-én

A rendőrség már nem köntörfalaz: nem a közlekedést zavarnák a fütyülő ellentüntetők, hanem az Orbán és Tarlós részvételével zajló állami ünnepség résztvevőinek "méltóképpen történő ünnepléshez való jogát". Ez elég hozzá, hogy korlátozzák a gyülekezési jogot az Együtt tüntetőinél.

A pártelnök elárulta azt is, hogy hamarosan benyújtanak egy újabb kérelmet a rendőrségnek, amelyben leírják, hogy kokárdát fognak osztani.

Azt talán csak szabad már március 15-én. Bár a kokárdákon lesz síp, bizony. Merthogy a kokárda és a síp ilyen értelemben összeér, hiszen Petőfiék egészen biztos, hogy Orbánt kifütyülték volna.

Juhász hangsúlyozta: a szerdán délelőtt 10 órára, a Múzeum körútra tervezett demonstráción nem az ünneplést akarják megzavarni, csak Orbán Viktornak akarnak visszajelzést adni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Nehéz-Posony Márton Itthon

A "méltó emlékezés" mint alapjog

Új alapjogot, a nemzeti ünnepen méltóképpen történő megemlékezés alapjogát konstruálta a rendőrség, amikor megtiltotta Juhász Péteréknek, hogy ellendemonstrációt szervezzenek március 15-ére, ráadásul olyan alapjogként, ami szerintük egyenértékű a békés gyülekezés és a véleménynyilvánítás alapvető jogával. De a határozat egyéb sebekből is vérzik.