Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Egy megrögzött Ligetvédő kapaszkodott fel a Rádió épületére hétfő hajnalban. Antal Nikoletta elmondta, hogy és mint történt az akció, ízlett-e neki korábban a rendőrségi vacsora, és mit mondtak neki a "robotzsaruk", amikor bevitték a Rádió épületébe.

A hétfő esti, CEU-törvény aláírásának hírére keletkezett tiltakozás tetőpontja volt, amikor a Magyar Rádió előtt egy lány a tüntető tömegből valahogyan felmászott az épület bejáratánál a tetőre, és kitűzte az EU-zászlót.

Sikerült megtalálnunk a főszereplőt. Antal Nikoletta, vagy ahogy sokan ismerik, Niko, nem először kerül közeli ismeretségbe a rendőrséggel, tavaly tavasszal is előállították, meg is bírságolták, amikor a Ligetvédők is beszálltak a Közlekedési Múzeum bontásának megakadályozásába. Sőt, jól a földre is dobták, ahogy a fekvősztrájkba fogott aktivistákat eltávolították a munkagépek elől.

A zászlókitűzésre Nikoletta úgy emlékszik vissza, hogy ismerőseivel kicsit később ért a térre, mint a többiek, ekkor már felállt a rendőrsorfal a Rádió épülete előtt. A rendőrök állítása szerint idős demonstrálókat is ütöttek, a tüntetők pedig tulipánokat nyújtottak nekik. Ahogy várakoztak, egyszer csak valakinek feltűnt, hogy nincs kint az EU-zászló az épületen. A gondolatot tett követte, két férfi bakot tartott Nikolettának, aki felkapaszkodott a tetőre. Majd várta a zászlót, amit a rendőrök viszont nem engedtek felnyújtani, huzakodás kezdődött. A kicsit megtépett zászló végül feljutott a lányhoz, a megtépett részt "hajgumival visszakötötte", majd kitűzte.

©

Lefelé már nem volt meg az út, mivel a segítőket lefújták könnygázzal. Így az épületből kellett lemennie, pontosabban felpáncélozott „robotzsaruk” lehozták. A rendőrök bent rengetegen voltak, ketten üvöltöztek is vele, káromkodtak. Neki nem esett semmi bántódása, gyorsan lehozták, majd kiengedték. Nikoletta szerint féltek, hogy a tüntetők bemennek érte.

A lány a Sándor-palotánál is ott volt, látta, ahogy a szerda kora este még őrizetben tartott Gulyás Márton festéket dobott a rendőrökre, ahogy leteperték, majd bevitték az elnöki hivatalba. Hiába próbáltak bemenni hozzá, nem engedték őket. Ezután vonultak le a tömeggel a Lánchídon át az Oktogonhoz, majd a Blaha Lujza térre, végül pedig már egy kisebb csoporttal együtt a Magyar Rádió Pollack Mihály téri épületéhez, ahol a zászlókitűzés történt.

Antal Nikoletta aktív tagja a Ligetben a Ligetvédők csoportnak, ott van társaival éjjel-nappal a közparkban, méghozzá a régi Hungexpo-épületek – illetve hűlt helyük – közelében. Korábban ápolónő volt, de nem bírta az alacsony bért, túlfeszített munkát. Most munkanélküli, alkalmi munkákból, illetve megtakarításaiból él.

Rendszeresen jár tüntetésekre, a rendőrök nem is kértek tőle semmilyen papírt a rádiós akció után, annyit mondtak:

"Nikoletta, már ismerjük".

A tüntetéseken sem elégszik meg a rigmusok skandálásával. Április 9-én a Margit hidat megpróbálták lezárni, ekkor, fél 3 körül bevitték őket a II. kerületi Rendőrkapitányságra, és egészen este 10-ig ott tartották, jóllehet, nem tett vallomást. Így aztán lekéste a nagy CEU-s tüntetés javát, "de a vacsora finom volt". Szerdán is megy tüntetni (ha előtte a rendőrség nem vonja ki a forgalomból), mint ahogy a ligetvédők zöme is megy vele. Niko szerint a kormány csak az erőteljesebb gesztusokból ért, erőszak nem kell, de polgári engedetlenség igen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!