szerző:
hvg.hu

A CEU szerinte nem azonos jogokat, hanem előjogokat követel.

A baloldali The Guardianben védte meg a magyar miniszterelnököt a CEU-val és a migrációs üggyel kapcsolatos támadások miatt Tibor Fischer. Az ismert magyar származású brit író szerint teljesen alaptalanok az Orbánt diktatúra létrehozásával megvádoló vélemények, hiszen az ország továbbra is demokrácia, legitim többpártrendszer működik, a választások szabadok és tisztességesek, a sajtó pedig sokszínű és szabad. Különösen visszataszítónak nevezte Fischer, hogy Orbánt antiszemizmussal vádolják Soros elleni támadásai miatt.

Tibor Fischer, aki maga is magyar menekültek leszármazottja, védelmébe veszi az illiberális demokrácia kifejezést, és azzal érvel, hogy a liberális szó Magyarországon nem civilizáltat és felvilágosultat jelent, hanem a baloldali meggyőződések csomagját. Felidézi azokat a kritikákat, amiket Orbán a migránshelyzet kezelése miatt kapott, és azt állítja: lehet, hogy nem ideális megoldás fogva tartani a menekülteket a határon, de az EU-val ellentétben Orbán legalább tesz valamit.

A CEU-ügyről pedig az író úgy véli: az intézmény nem azonos jogokat, hanem előjogokat követel magának, szerinte nem tartható, hogy a CEU a magyar mellett New York államban akkreditált amerikai diplomát is kiad anélkül, hogy ott campust működtetne.

Az író nem először áll ki a magyar miniszterelnök mellett, sőt, 2014-ben könyvet is írt róla. A magyar tigris című esszé megjelenésekor úgy nyilatkozott: azért foglalkozik Magyarországgal, mert felháborítja az a sok szemét, amit az angol és az amerikai médiában összeírkálnak róla.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

"Viktor küldött nekem egy rúd szalámit"

A magyar tigris címmel írt könyvet a magyar származású brit író, Tibor Fischer, aki most a Heti Válasznak magyarázza el, miért írt könyvet Orbán Viktorról.