szerző:
hvg.hu

Maruzsa Zoltán szerint nem ördögtől való, hogy az iskolai évek alatt szó essen a hazaszeretetről.

Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a kormánypárti Magyar Időkben beszélt arról, mit is jelent az Orbán Viktor által megálmodott hazafias testnevelés. Hangsúlyozta, hogy a hazafias és honvédelmi nevelés átgondolása nem jelenti új tantárgy bevezetését, "tartalomról, életérzésről" van szó, ami már ma is megjelenik a történelemben, a földrajzban, de megjelenhet a zenében és a testnevelésórán is, magyarázta az államtitkár.

A július végén megjelent kormányhatározat szerint év végéig ki kell dolgozni egy tanulmányt arról, hogyan lehet a hazafias és honvédelmi nevelést testnevelésórán megvalósítani, miként kell ehhez a kerettantervet módosítani. A határozatból nem derül ki, hogy ezt pontosan mikortól és hányadik évfolyamon vezetnék be.

©

Az elképzelést ért kritikákra reagálva azt mondta az államtitkár, hogy nincs szükség a diákok militarizálására, mert Magyarország a NATO tagja és professzionális haderővel rendelkezik. Ugyanakkor hozzá tette:

Ettől függetlenül minden demokratikus társadalom oktatási rendszerében elengedhetetlen, hogy a lakosság felelőssége megjelenjen, amikor az ország védelmi képességéről van szó. Arról a védelmi képességről beszélek, amelyet meghatároz, hogy mennyire elkötelezett az adott ország lakossága a hazája irányában, mennyire kész azt megvédeni, ha szükséges. Fontos, hogy az iskolai évek alatt szó essen az ezzel szorosan összefüggő hazaszeretetről. Ebben nincs semmi ördögtől való, amitől bárkinek rettegnie kellene.

Mint elmondta, az Emmi és a Honvédelmi Minisztérium már javában egyeztet, hogyan lehetne bővíteni a kerettanterveket a honvédelem szempontjából fontos tartalmakkal.