szerző:
hvg.hu

A holland kormány hivatalos álláspontja szerint hibás az az utalás, hogy kapcsolat lenne egy EU-tagállam és a terroristák módszerei között. "A magyar kormány tettei nincsenek semmiféle kapcsolatban a terrorizmussal" – írta Bert Koenders. Bocsánatot azért nem kért.

Nyilatkozatot adott ki pénteken Bert Koenders holland külügyminiszter az után, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter délelőtt konzultációra hazahívta a hollandiai magyar nagykövetet. Gajus Scheltema, a távozó budapesti holland nagykövet ugyanis előző nap egy interjúban úgy fogalmazott a magyar kormánnyal kapcsolatban, hogy az ugyanolyan elvek mentén kreál ellenségképeket, mint a terrorcselekményeket végrehajtó szélsőséges vallási csoportok, "amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet".

A magyar külügy nyilvános bocsánatkérést követel Hollandiától, az alábbi szövegben ez így konkrétan nem szerepel. A hvg.hu-nak eljuttatott péntek esti holland miniszteri nyilatkozat a következőképpen szól:

Egyértelmű, hogy a magyar kormány tettei nincsenek semmiféle kapcsolatban a terrorizmussal.

"Bárminemű arra vonatkozó utalás, hogy kapcsolat lenne egy EU-tagállam és a terroristák módszerei között, hibás, és szeretnék elhatárolódni egy ilyen kijelentéstől. Magyarország szövetséges ország és társtagállam az Európai Unióban" – írta Koenders.

Eközben közleményt adott ki Menczer Tamás külügyi szóvivő is, amelyben arról számolt be, hogy a holland miniszter felhívta Szijjártó Pétert, és szóban is tájékoztatta arról, hogy kormánya elhatárolódik Scheltema állításától, "amely egyenlőségjelet tesz a terroristák és a magyar kormány közé".

Koenders péntek délelőtt egy holland lapnak azt mondta, az ominózus interjú fordítása még nem készült el, de az egyértelmű, hogy Hollandia nem von párhuzamot a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között. Nem gondolja azt sem, hogy a távozó magyarországi nagykövetüknek ilyen véleménye lenne – tette hozzá. A holland külügyminiszter megjegyezte ugyanakkor: vannak aggodalomra okot adó fejlemények Magyarországon, és itt a civiltörvényt, valamint a jogállam helyzetét említette.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!