szerző:
hvg.hu

A holland kormány hivatalos álláspontja szerint hibás az az utalás, hogy kapcsolat lenne egy EU-tagállam és a terroristák módszerei között. "A magyar kormány tettei nincsenek semmiféle kapcsolatban a terrorizmussal" – írta Bert Koenders. Bocsánatot azért nem kért.

Nyilatkozatot adott ki pénteken Bert Koenders holland külügyminiszter az után, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter délelőtt konzultációra hazahívta a hollandiai magyar nagykövetet. Gajus Scheltema, a távozó budapesti holland nagykövet ugyanis előző nap egy interjúban úgy fogalmazott a magyar kormánnyal kapcsolatban, hogy az ugyanolyan elvek mentén kreál ellenségképeket, mint a terrorcselekményeket végrehajtó szélsőséges vallási csoportok, "amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet".

A magyar külügy nyilvános bocsánatkérést követel Hollandiától, az alábbi szövegben ez így konkrétan nem szerepel. A hvg.hu-nak eljuttatott péntek esti holland miniszteri nyilatkozat a következőképpen szól:

Egyértelmű, hogy a magyar kormány tettei nincsenek semmiféle kapcsolatban a terrorizmussal.

"Bárminemű arra vonatkozó utalás, hogy kapcsolat lenne egy EU-tagállam és a terroristák módszerei között, hibás, és szeretnék elhatárolódni egy ilyen kijelentéstől. Magyarország szövetséges ország és társtagállam az Európai Unióban" – írta Koenders.

Eközben közleményt adott ki Menczer Tamás külügyi szóvivő is, amelyben arról számolt be, hogy a holland miniszter felhívta Szijjártó Pétert, és szóban is tájékoztatta arról, hogy kormánya elhatárolódik Scheltema állításától, "amely egyenlőségjelet tesz a terroristák és a magyar kormány közé".

Koenders péntek délelőtt egy holland lapnak azt mondta, az ominózus interjú fordítása még nem készült el, de az egyértelmű, hogy Hollandia nem von párhuzamot a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között. Nem gondolja azt sem, hogy a távozó magyarországi nagykövetüknek ilyen véleménye lenne – tette hozzá. A holland külügyminiszter megjegyezte ugyanakkor: vannak aggodalomra okot adó fejlemények Magyarországon, és itt a civiltörvényt, valamint a jogállam helyzetét említette.