szerző:
hvg.hu

A miniszterelnök az iszlám vallás világoffenzívájáról beszélt, ez a magyar iszlám jogvédők szerint megbélyegző és a gyűlöletkeltésre alkalmas.

Kiakadt a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület Orbán Viktor hétfői parlamenti napirend előtti felszólalásán, amelyben a miniszterelnök az iszlám vallás világoffenzívájáról beszélt.

Tisztelettel kérjük a Miniszterelnök Urat, ne általánosítson ily módon, ne bélyegezzen meg egy világvallást, nehogy szavait ellenségkép kreálásaként értelmezzék. Kérjük, ítélje el a sértően megbélyegző, alaptalanul leegyszerűsítő és a hazai muszlim közösséggel szembeni gyűlöletkeltésre is alkalmas megnyilvánulásokat, politikai oldaltól függetlenül. Minden politikai szereplőt arra kérünk, hogy kerülje az olyan kijelentéseket, amelyek egy vallás követőit egy "világoffenzíva" kollektív bűnösséggel vádolható elemének tekintik

– írja az egyesület közleményében.

Hozzáteszik, a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület nyitott az együttműködésre mindenkivel, aki tiszteletben tartja a jogállamiságot, a demokráciát és a kisebbségek jogait, de elítélnek mindenkit, aki ártatlanok életét és szabadságát veszélyezteti, tartozzon bármely valláshoz vagy politikai közösséghez.

"A szélsőségesek mindannyiunkat fenyegetnek, ezért indokolt és szükséges a közös fellépés, amely nem lehetséges az iszlámot hitelesen képviselő aktorok együttműködése nélkül. Rövid távú nyerészkedés helyett hosszú távú partnerség, kirekesztés helyett inklúzió, ellenségkeresés helyett kooperáció, vádaskodás helyett megértésre törekvés szolgálja leginkább mindannyiunk érdekeit" – írják a közleményben.